Industriarbetarnas tidning

Ägarbyte utan neddragningar

30 januari, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

Försäljningen av Elanders tryckeri i Kungsbacka kommer inte att påverka personalen så som det ser ut i dag. Grafikernas klubbordförande Göran Olsson ser ägarbytet som en andra chans för företaget att överleva.

Affären, som beräknas vara klar under februari, innebär att Elanderskoncernen gör sig av med tryckeriet i Kungsbacka. Ny ägare blir företagets VD Leif Axelsson. Det är bra, anser Göran Olsson som ser ägarbytet som en andra chans.

– Vi har haft lönsamhetsproblem i flera år, säger han. Jag tror att Elanders inte orkade hänga med i förlusterna och de var väl rädda att det skulle bli ett förlustår till. Det här var nog det enda alternativ som fanns. Annars hade det skett stora omfördelningar.

Kommer ägarbytet att påverka grafikerna som jobbar där?

– Inte för tillfället. De har sagt att vi ska fortsätta med det antal människor vi har nu och att vi ska fortsätta verksamheten.

Skapar affären någon oro bland de anställda?

– Jo det är klart. Vi har ju haft Carl Bennet som ägare och han har varit bra, honom har vi kunnat lita på i alla väder. Men samtidigt … att någon annan nu får chansen får man ju vara glad med tanke på det kritiska läget.

Tryckeriet i Kungsbacka har 190 anställda varav 170 är grafiker. Ytterligare ett femtiotal inhyrda grafiker jobbar för tillfället på Elanders.

Dagens Arbete har försökt nå Elanders koncernchef Patrick Holm för en kommentar utan att lyckas. I ett pressmeddelande säger han att ”några neddragningar av personalstyrkan utöver normala löpande anpassningar är inte aktuella.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.