Industriarbetarnas tidning

Arbetstiderna första stridsfrågan

15 januari, 2007

Skrivet av

Avtalsförhandlingarna har kört igång för IF Metall. På onsdag väntas arbetsgivarna precisera sina motbud.

– Vi har mer ingående beskrivit våra avtalskrav och vi inväntar nu preciseringar från arbetsgivarna, säger Veli–Pekka Säikkälä, chef för IF Metalls förhandlingsavdelning.

Arbetstiderna är den första frågan som står i fokus för förhandlingarna.

Visserligen har IF Metall inte framfört några krav på ytterligare arbetstidsförkortning. Men för parterna gäller det att anpassa avtalen till EU-direktiven.

Enligt EU ska den sammanhängande dygnsvilan vara minst 11 timmar, den genomsnittliga veckoarbetstiden max 48 timmar på en fyraveckorsperiod om inte avtalet säger något annat. Dessutom har det blivit hårdare restriktioner för nattarbete. Den normala arbetstiden vid nattarbete ska vara 8 timmar på ett dygn.

– Det här gör att vi behöver skriva in nya bestämmelser i avtalet och göra ett regelverk med betalningsregler. Och det är ett omfattande arbete, säger Säikkälä.

Han vill inte säga något i vilken mån arbetsgivarna formulerat sina motkrav. På onsdag planerar flera arbetsgivarorganisationer att gemensamt gå ut med sina motbud.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.