Industriarbetarnas tidning

Avdrag på lön för pensionsavtal

17 januari, 2007

Skrivet av

Om LO och Svenskt Näringsliv kommer överens om ett nytt pensionsavtal måste kostnaden dras av från lönen. Det villkoret ställer Teknikföretagen i sitt bud till IF Metall i dag.

Ett nytt pensionsavtal för LO:s privatanställda medlemmar kostar arbetsgivarna ungefär en procent på fem år, eller 0,2 procent per år. Det har medlemmarna i Svenskt Näringslivs och LO:s förhandlingsdelegation kommit fram till.

I sitt bud till IF Metall i dag kräver Teknikföretagen att kostnaden för ett nytt pensionsavtal ska dras av från lönen. Det innebär att Teknikföretagens bud om 6 procents lönehöjning på 3 år istället skulle bli 5,4 procent. Beräkningarna bygger på att pensionsavtalet införs stegvis under fem år. Parallellt med att pensionspremien höjs görs löneavdrag för att täcka kostnadsökningen.

– Vi ser positivt på att arbetarna får samma avtal som tjänstemännen, men det kostar pengar. LO brukar vara kloka och det förutsätter jag att de är den här gången också, säger Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist.

LO har tidigare sagt att det inte är aktuellt att sänka lönekraven för att finansiera ett nytt pensionsavtal. LO vill att de privatanställda arbetarna ska få samma pensionsvillkor som tjänstemännen. Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv fortsätter under nästa vecka.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen