Industriarbetarnas tidning

Bil­arbetare missnöjda med budet

18 januari, 2007

Skrivet av PÄR KARLSSON

Tekniksföretagens motbud som presenterades i går är ingenting som imponerar på de klubbordföranden som Dagens Arbete pratat med.
– De är väldigt kaxiga. Men ett slopat övertidstak är oacceptabelt och vi kommer aldrig att ställa upp på öppningsklausuler, säger Paul Åkerlund, IF Metallklubbens ordförande på SAAB i Trollhättan.

I går presenterade Teknikföretagen sitt motbud till IF Metall inför vårens avtalsrörelse. Bland annat innehöll budet ett förslag på en löneökning på 6 procent på tre år, ett slopande av övertidstaket och införandet att så kallade öppningsklausuler.

Men öppningsklausuler är ingenting som facket ställer upp på. I går sade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven till Dagens Arbete att förbundet inte är beredd förhandla om klausulerna, då det skulle innebära flexibilitet enbart på arbetsgivarnas villkor.

Och han får medhåll av de klubbordföranden inom IF Metall som Dagens Arbete pratat med.

Paul Åkerlund är klubbordförande på SAAB Automobile i Trollhättan.

– Det är otänkbart med öppningsklausuler. Men samtidigt är lönebudet alldeles för lågt. Och jag upprörs över snacket om slopat övertidstak. Vi har haft mycket problem med övertid här, och jag tror arbetsgivarnas förslag skulle leda till att stora mängder övertid ersätter nyanställningar. Det är oacceptabelt.

Mikael Johansson är klubbordförande på Scania i Oskarshamn. Inte heller han är nöjd med vad Teknikföretagen föreslår.

– Deras bud är väl ingen överraskning, och det visar att vi ligger långt ifrån varandra. Vi har haft stora problem med övertidskonflikter på vår fabrik, och det är enormt viktigt att det finns ett bra regelverk kring detta. Arbetsgivarnas förslag skulle bara gynna dem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.