Industriarbetarnas tidning

Billerudchef fälld för arbetsmiljöbrott

22 januari, 2007

Skrivet av ÅKE LIF

En arbetare på Billeruds pappersbruk i Kalix skadades svårt i armen när han skulle rensa ett rör. Nu har produktionschefen på företaget fällts för arbetsmiljöbrott, eftersom arbetaren inte fått tillräcklig utbildning för arbetsuppgifterna.

Arbetaren, som då var 35 år, skulle arbeta under semestertid i brukets mälderi. Eftersom han inte jobbat där på länge – den tänkta rotationen fungerade inte – kände han sig mycket osäker på arbetsuppgifterna.

Han påtalade för produktionschefen att det fanns risk både för materiell förstörelse och personskador och bad att få gå dubbelt med en erfarnare arbetskamrat en kortare tid.

Men produktionschefen gjorde inget åt saken.

På arbetarens andra pass i mälderiet inträffade olyckan. Det hade bildats en propp i ett dräneringsrör och han försöka komma åt att rensa med armen.

Olyckan, som kunde ha slutat mycket illa i den forsande pappersmassan, ledde till att arbetaren fick krosskador och nedsatt känsel och rörlighet i höger hand.

Tingsrätten i Haparanda finner att produktionschefen handlat oaktsamt då han inte gett tillräcklig utbildning om arbetet och dess risker vid mälderiet.

Därmed hade produktionschefen av oaktsamhet vållat arbetarens skador. Han döms därför för arbetsmiljöbrott till 30 dagsböter à 500 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.