Industriarbetarnas tidning

DA-jubileum på Nalen

19 januari, 2007

Över 200 personer firade Dagens Arbetes 10-årsjubileum på anrika nöjespalatset Nalen i Stockholm i går kväll, torsdag. (Vill du se bilderna från festen, klicka här.)

– Tio år är inte så mycket i ett större sammanhang, men för oss känns det ändå som en milstolpe. Då kan vi fira ett slag och slå oss för bröstet, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Jubileet firades med ett seminarium om aktuella frågor kring facket, samhället och medierna. Medverkade gjorde förre talmannen Björn von Sydow, SCA Forests vd Kenneth Eriksson, förre kulturministern Bengt Göransson, Aftonbladets Nisha Besara, förbundsordförandena Stefan Löfven, IF Metall, Jan-Henrik Sandberg, Pappers och Jan Österlind, Grafikerna, samt DA:s krönikörer Mia-Pia Boëthius, Özz Nujen, Björn Ranelid och Carl-Einar Häckner – den sistnämnde med en bejublad trollerishow.

På kvällen underhöll Stefan Sundström, Tremendous och Handsome Brothers.

– Seminarierna pekade bland annat på behovet av facklig styrka i den nya politiska situationen. Här spelar fackförbundspressen en viktig roll. Aldrig har Dagens Arbete behövts så väl som i Reinfeldts Sverige, säger Hans Larsson.

Tidningens tioåriga levnad firas också med en reportagebok, Kampen, Sorgen, Kyssen, med de bästa reportagen från de tio åren. Boken, som ges ut av bokförlaget Atlas, kan beställas här.

Senare i vår arrangeras en fotoutställning på Arbetets museum i Norrköping, med de bästa bilderna från de tio åren. I samband med utställningen utkommer också en fotobok, redigerad av Tina Enghoff och Gösta Flemming.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.