Industriarbetarnas tidning

Höjd beredskap på a-kassorna

22 januari, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

Telefonerna hos a-kassorna på IF Metall, Grafiska och Pappers har ännu inte gått varma. Men nu höjs beredskapen. I denna vecka blir den nya avgiften verklighet för medlemmarna.

IF Metalls medlemmar får som tidigare både sin avgift till facket och a-kassan dragen på lönen, enligt avtal med arbetsgivarna. Skillnaden är att höjningen ligger utanför den gamla, ihopslagna avgiften.

I dagarna får medlemmarna sina lönebesked för januari då den nya a-kasseavgiften för första gången är dragen.

Åke Ljunggren, föreståndare för IF Metalls a-kassa, förväntar sig att få medlemmar på tråden i samband med det. Hittills är det i stort sett bara personer som är enskilt anslutna till a-kassan (som alltså inte är med i facket) som ringt eftersom de betalar sin avgift direkt.

– Reaktionerna har varit mycket blandade, säger Åke Ljunggren.

– En del har velat gå med i facket också eftersom de tycker att skillnaden i avgiften är så pass liten nu. Men den mest gemensamma kommentaren är att de inte vetat om att avgiften skulle höjas.

Först framåt mars tror han det märks om det blir några utträden ur a-kassan att tala om.

Grafiska fackförbundet har valt att skicka ut inbetalningskort för a-kassehöjningen på 254 kronor och behålla den tidigare avgiften på 110 kronor in det gamla systemet där arbetsgivaren drar summan på lönen, tillsammans med fackavgiften.

Problemet är att avierna ännu inte nått ut till medlemmarna eftersom datasystemen krånglat. Grafikernas a-kasseföreståndare Torbjörn Öhrnell hoppas att de ska gå ut i dag, måndag.

Och när avierna dimper ner i brevlådorna väntar han sig en storm av telefonsamtal. Därför har extrapersonal kallats in från och med i morgon, tisdag, för att kunna svara på frågor i telefon. Att förbundet i förra veckan skickade ut ett brev och en informationsbroschyr tror han inte hjälpt.

– Information fungerar inte, suckar han.

Om det blir någon ström av utträden tycker han är svårt att sia om.

– Några vill nog gå ur direkt. Äldre med avtalad uppsägningstid på ett år också. Men de flesta tror jag nog gör en övervägning. Går man ur måste man jobba i ett år för att kunna gå med igen.

Effekterna av skattesänkningarna kan kanske också göra att många avvaktar ett beslut.

Pappers har tidigare låtit arbetsgivarna dra fack- och a-kasseavgift på lönen men har nu tagit hem hela a-kasseavgiften till a-kassan. För att skicka ut avierna har Pappers anlitat samma företag, LO-data, och därmed råkat ut för samma problem med utskicken som Grafikerna.

Reaktionerna har hittills varit marginella, enligt Pappers a-kasseföreståndare Inger Good-Heinefalk. Tidigast i denna vecka förväntar hon sig att telefonerna börjar ringa på allvar. Någon extrapersonal har dock inte anlitats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.