Industriarbetarnas tidning

IF Metall får fler medlemmar

29 januari, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

För IF Metall uteblev det befarade medlemsraset efter första månaden med den nya a-kasseavgiften. Tvärtom har förbundet fått ungefär femhundra nya medlemmar, enligt kampanjgeneralen Karl-Petter Thorwaldsson.
På arbetsplatserna ska det bli lättare att se vem som man kan vända sig till. De förtroendevalda ska bära ett synligt märke (bilden).

Ett av konferensrummen på IF Metalls förbundskontor i Stockholm är sedan en tid ett mindre kaos av datorer, telefoner, anslagstavlor och sladdar i drivor. Det är hit det 020-nummer går, som medlemmar kan ringa för att ställa frågor om den nya a-kasseavgiften och sitt medlemskap i a-kassan och facket.

När nu nästan hela januari gått har anstormningen lagt sig. Men fortfarande ringer det med jämna mellanrum.

Som mest ringde uppåt 400 personer 020-numret. Samma dag, 19 januari, fick de 52 avdelningarna ta emot över 4 000 samtal.

Till dags datum har, mellan tummen och pekfingret, 1 000 medlemmar begärt utträde ur antingen facket eller både facket och a-kassan. (Enligt stadgarna kan man inte bara vara med i IF Metall, däremot bara i a-kassan.)

Samtidigt har 1 500 personer anslutit sig, för att få en ökad trygghet. Allt enligt Karl-Petter Thorwaldsson som leder den projektgrupp som fått i uppdrag att mobilisera alla aktiva för att behålla gamla medlemmar och värva nya.

De allra flesta samtal kommer från långtidssjuka, berättar han.

– Många gråter. De fattar inte – och inte vi heller – att sjuka måste betala hela avgiftshöjningen medan de arbetslösa slipper det.

Den andra stora gruppen är studerande som nu inte kan stämpla på loven om de inte hittar ett feriejobb.

Det projektgruppen i Stockholm och avdelningarna kan göra är att förklara riskerna med att gå ur a-kassa och, eller facket. Och vad man får för pengarna om man är med.

De flesta utträden finns i gruppen sjuka.

– För en del är 246 kronor i månaden skillnaden mellan att klara sin försörjning, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Samtalen från medlemmar med jobb har varit förhållandevis få. De riktigt arga, likaså.

Men Karl-Petter Thorwaldsson och hans projektgrupp, bestående av åtta personer från förbundskontorets olika enheter, har inte bara suttit i telefon. Man har haft täta kontakter med avdelningarna och dessa med arbetsplasterna.

Arbetsplatsbesöken har varit fler än vanligt och varje medlem har fått ett brev om a-kassehöjningen. En idé för att synliggöra facket är Karl-Petter Thorwaldsson särskilt nöjd med. Det är en stor knapp som alla förtroendevalda på arbetsplasterna kan bära på bröstet.

– Det är så enkelt, så jäkla basic, säger han.

– Att vi inte tänkt på det tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.