Industriarbetarnas tidning

IF Metall skjuter upp blockad

11 januari, 2007

Skrivet av PÄR KARLSSON

IF Metall planerar en blockad mot företaget Wing-Plast i Smålandsstenar, som enligt förbundet vägrar att teckna kollektivavtal av religiösa skäl. Men blockaden mot företaget, som ägs av medlemmar i Plymouth-bröderna, har nu skjutits upp två veckor.

– Blockaden är uppskjuten till den 25 januari, eftersom Medlingsinstitutet tycker att vi behöver diskutera frågan mer, säger Jan Norrby, ombudsman på IF Metall.

Den planerade blockaden mot plasttillverkaren Wing-Plast i Smålandsstenar grundar sig i att IF Metall anser att företaget har vägrat att teckna kollektivavtal av religiösa skäl.

Men Richard Wilhelmsson, delägare i Wing-Plast, är av en annan uppfattning. Han berättar att företaget, efter att man kontaktats av IF Metall, har ställt ett par frågor till förbundet, om bland annat fördelarna med kollektivavtal.

– Men något svar har vi inte fått, och nu går man ut med blockad. Vi har ju inte sagt nej till kollektivavtal ännu, hur ska vi kunna göra det när frågan inte ens har diskuterats ordentligt?, säger han.

Ingen av Wing-Plasts tiotalet anställda är med i IF Metall.

– Men om vi ska kräva av utländska företag att de ska teckna kollektivavtal, måste vi göra det samma med svenska företag i vårt upptagningsområde, även om vi inte har medlemmar där, säger Jan Norrby.

– Vi har inga företag i regionen som handlar med Wing-Plast, så vi får be Kommunal och Transport om sympatiåtgärder.

Blockaden var planerad att sätta igång under torsdagen, men Medlingsinstitutet, en statlig myndighet som ansvarar för medling i arbetstvister, har begärt ett uppskov från IF Metall på två veckor, och det har förbundet gått med på.

Richard Wilhelmsson på Wing-Plast vill nu att IF Metall drar tillbaka sina stridsåtgärder.

– Vi tycker förbundet har betett sig illa och är inte särskilt intresserade av att diskutera mer. En ursäkt vore faktiskt på sin plats.

Sedan tidigare blockerar Skogs- och Träfacket två företag i kommunen, som av religiösa skäl vägrar att teckna avtal. I de konflikterna har ägarna, som också är medlemmar i Plymouth-rörelsen, sagt att ett avtal med en tredje part, ett fackförbund, är omöjligt då det går emot deras tro.

Både IF Metall och Transport har tagit ut flera av sina företag i sympatiåtgärder med Skogs- och Trä. Det innebär att dessa inte levererar eller hanterar några varor från företagen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen