Industriarbetarnas tidning

”Låglöne­satsningen ett misslyckande”

3 januari, 2007

– Jag är trött på allt vackert tal om låglönesatsningar. Mina beräkningar visar att Facken inom industrins krav mynnar ut i noll, eller mindre än noll extra till de sämst betalda.
Det säger Arne Bredberg, klubbordförande på Berendsens tvätteri i Angered, som skrivit ett öppet brev till IF Metalls ledning.

Arne Bredberg har räknat på industrifackens krav och kommer fram till ett klent resultat för den enskilde arbetaren. Han utgår från dem som jobbar inom tvätteriavtalet, en lågavlönad bransch med många kvinnor.

Enligt hans beräkningar motsvarar industrifackens låglönesatsning, en höjning med minst 1 400 kronor i månaden av lägstalönerna, 63 kronor extra (utöver den generella höjningen) i månaden i snitt per tvätteriarbetare.

Det beloppet, som endast är ett krav, kommer sedan att krympa i förhandlingarna. Till detta kommer de generella lönekraven som delvis är formulerade i procent. Procentpåslag ger alltid mer till dem med högre lön.

En annan faktor som påverkar lönegapet är de lokala påslagen, eller löneglidningen. Av tradition är den betydligt högre i branscher med relativt högt löneläge.

Summan blir att de som jobbar inom bättre betalda branscher ökar sitt försprång ytterligare. De 63 kronorna extra ”äts upp”.

– Kravet är ett misslyckande, säger Arne Bredberg, som är med i tvätteriarbetarnas förhandlingsdelegation och medlem i IF Metalls avtalsråd.

Han tycker att låglönesatsningar är viktiga.

– Vi jobbar i industrin och vi tvätteriarbetare vill jämföra oss med andra industriarbetare. Vår arbetssituation är väldigt pressad och kunderna ställer höga krav.

Arne Bredberg nämner också skillnaden i arbetstidsförkortning. Inom tvätteriavtalet gällde 44 timmar 2006, medan de som jobbade inom till exempel teknikavtalet fick 74 timmar.

I det öppna brevet kräver han att IF Metall ställer krav, utöver Facken inom industrins gemensamma plattform, för avtalsområden med låga löner. Han föreslår att förbundet kräver ytterligare 350 kronor i månaden för avtalsområden med snittlöner under 18 500 kronor i månaden. Det gäller till exempel tvätteribranschen.

Arne Bredberg beskriver det öppna brevet som en sista utväg för att få en reaktion. Han säger att han tog upp frågan på IF Metalls avtalsråd i november, men fick inte gehör.

Kurt Walther, ombudsman och förhandlingsledare för tvätteriavtalet, vill inte ge någon kommentar i dag till Arne Bredbergs brev. Han säger dock att innehållet i stort sett är det samma som den motion som Bredberg lämnade in till avtalsrådet:

– Avtalsrådet tog inte ställning till motionen utan hänvisade den vidare till förhandlingsdelegationen, säger Kurt Walther.

Förhandlingsdelegationen kommer inte att träffas förrän i februari eftersom tvätteriavtalet först går ut den sista maj i år.

– Därför vill jag inte kommentera nu. Det finns många specifika krav. Förhandlingsdelegationen ska ta ställning till vad man ska satsa på.

Läs Arne Bredbergs brev genom att klicka här.

Texten är korrigerad 3/1 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?