Industriarbetarnas tidning

LO-basen pressade Littorin

12 januari, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

Pajkastningen uteblev när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på fredagen deltog i en debatt i LO-borgen. Men LO-basen Wanja Lundby-Wedin pressade honom ändå om den aviserade jobb- och utvecklingsgarantin för långtidsarbetslösa.

– Det enda vi vet är att a-kasseersättningen blir 65 procent, sa LO:s ordförande.

– Men vad ska garantin innehålla? Vad är utvecklingen? Och hur stora resurser ska tilldelas? Vi har inte sett något om det i den remiss som ligger ute nu.

Sven Otto Littorin har i dagsläget inget konkret svar. Inte mer än att jobb- och utvecklingsgarantin givetvis ska fyllas med innehåll och han vill ha ett samtal om detta, bland annat med facket.

– Naturligtvis är den inte gratis men vilka resurser den får vet jag inte förrän vårbudgeten är klar, sa arbetsmarknadsministern.

– Men en sak som är klart; om man gör som man gjort tidigare går det som det har gått och då måste man leverera något annat.

Jobb- och aktivitetsgarantin ska ta vid när en person varit arbetslös i 300 dagar.

Wanja Lundby-Wedin uppskattade att 50 000 personer kan beröras och att kostnaden för en vettig handlingsplan skulle bli 6 miljarder kronor per år.

Samtidigt har regeringen bantat antalet platser i Ams-åtgärder från 150 000 till 90 000, konstaterade hon och spekulerade om vitsen med den nya garantin.

– Det som återstår är kontrollen. Om den arbetslöse verkligen står till arbetsmarknadens förfogande?

På måndag tar LO ställning till regeringens förslag om bland annat en jobb- och utvecklingsgaranti för arbetslösa. Förslaget kom två dagar före jul.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.