Industriarbetarnas tidning

Luvata varslar 100 anställda

18 januari, 2007

Skrivet av

Lägre efterfrågan och sämre dollarkurs tvingar kopparproduktstillverkaren Luvata att skära ned. I går varslades 70 anställda i Finspång och 30 i Västerås.

Försöken att bredda tillverkningen för att fylla verken i Finspång och Västerås med produktion har inte varit lönsamma. Nu drar Luvata ned produktionen och koncentrerar sig på sina kärnområden som riktar sig mot bilindustrin. Det betyder att femskiftet byts mot treskift och att totalt 100 anställda varslas, varav ungefär 70 är kollektivanställda.

Enligt IF Metalls klubbordförande Pertti Fyhr kom inte varslet som en överraskning.

– Vi har haft det i åtanke ett tag. Något måste ju hända eftersom det har gått dåligt för företaget. Men storleken på varslet överraskade.

Luvatas vd Jerker Adeberg hoppas att delar av varslet kan lösas med pensionsavgångar och omplaceringar. Ett pensionserbjudande kommer att diskuteras med facket.

Enligt Pertti Fyhr blir uppsägningarna aktuella först om fyra månader, men företages vd Jerker Adeberg hoppas att alla ska veta hur de påverkas redan i slutet av februari.

Luvata (tidigare Outokumpu Copper Products) tillverkar kopparband till kylarband och värmeväxlare för bland annat bilindustrin. Företaget har ungefär 370 anställda i Finspång och Västerås. I hela koncernen arbetar drygt 6 000 personer i 19 olika länder.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.