Industriarbetarnas tidning

Sandvik­anställda döms för stöld

8 januari, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Två tidigare anställda på Sandvik har dömts för stöld av Gävle tingsrätt. En tredje anställd som också åtalats friades.

De båda dömda IF-Metallmedlemmarna, en 63-åring och en 34-åring, jobbade tidigare på Sandvik Materials Technology i Sandviken. När stölderna uppdagades förra våren valde de att säga upp sig.

Den tredje mannen, en 45-åring som nu friats i tingsrätten, har inte arbetat på företaget sedan polisen började utreda stölderna.

– Vi hade en uppgörelse med företaget som jag inte vill gå in på. Men han kommer nu att gå tillbaks till jobbet, säger Bo Boström ordförande i IF Metalls koncernfack på Sandvik.

De båda dömda har erkänt att de stal götämnen och höglegeringsrör till ett värde av 85 000 kronor. Åklagaren yrkade att männen stulit material för cirka en halv miljon kronor. Enligt domen gick det bara att bevisa de stölder som männen erkänt.

45-åringen har medgivit att han hjälpt till att flytta rör men att han trodde att det var material som en av de dömda skulle köpa av Sandvik. Därför frias 45-åringen av tingsrätten.

63- och 34-åringen döms för stöld till villkorlig dom och böter. Därutöver ska de betala 85 000 kronor i skadestånd till Sandvik.

– Vad jag kommer ihåg är det första gången någon döms för stöld på företaget. Och jag har varit med i 25-30 år, säger Bo Boström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.