Industriarbetarnas tidning

Satsning på hälsa gav 23 miljoner

30 januari, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

Att genomföra ett hälsobokslut kan bli en lönsam affär för företagen. Inom metallindustrin har till exempel elva enheter tillsammans kunnat spara 23 miljoner kronor på att kartlägga ohälsan och sedan göra något åt den.
För ett par år sedan startade fack och arbetsgivare det så kallade Holmprojektet (Hälsa och lönsamhet inom metallindustrin). Elva enheter på fem olika företag har deltagit med allt vad ett hälsobokslut innebär av enkätundersökningar, ekonomiska analyser, åtgärdsanalyser och handlingsplaner.

Vid en sammanräkning visar det sig att de som deltagit i projektet tillsammans kunnat spara omkring 23 miljoner kronor genom att satsa sex miljoner på olika åtgärder. Omräknat på individnivå handlar det om en besparing på ungefär 55 000 kronor per heltidsanställd. Störst besparingar finns att hämta i en ökad produktivitet.

Dagens Arbetes granskande artikel om hälsobokslut visar att förankring och deltagande är a och o för att det ska fungera. Alla parter måste vara inblandade och, viktigast av allt, ledningen måste vara med på noterna.

Ett av företagen som med framgång deltagit i Holmprojektet är Sandvik som är fast beslutet om att fortsätta arbetet med hälsobokslut på egen hand nu när projektet är slut.

– Absolut, det är rätt väg att gå, säger projektledaren Anders Bohlin. Vilken produktivitetsvinst vi kommer att göra vet vi inte ännu. Men vi vet att när man kommer åt problem som våra, gör folk det där lilla extra som de kanske inte skulle ha gjort annars.

Läs hela artikeln om hälsobokslut här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.