Industriarbetarnas tidning

Treåriga löneavtal priset för nya pensioner

30 januari, 2007

Skrivet av PÄR KARLSSON

LO och Svenskt Näringsliv kunde i dagens förhandlingar inte enas i frågan om hur ett nytt pensionsavtal för arbetare ska se ut. För att nå en uppgörelse krävde Svenskt Näringsliv som motprestation treåriga löneavtal, vilket LO inte kunde gå med på.

Både LO och Svenskt Näringsliv har sedan en tid varit eniga om att satsa på ett nytt pensionsavtal för arbetare, som är likvärdigt med tjänstemännens. Förhandlingar inleddes förra hösten. De strandade dock, då parterna var oense om hur avtalet skulle finansieras.

Efter att LO strax före jul presenterat ett finansieringsförslag samlades parterna återigen vid förhandlingsbordet. Den 18 januari presenterade Svenskt Näringsliv sedan ett motbud, som väckte gillande hos LO.

Den enda frågan som fanns kvar att lösa, var hur arbetsgivarsidan skulle kompenseras för den kostnad som ett nytt avtal innebär. Kravet från arbetsgivarsidan var att finansieringen skulle vägas in i förhandlingarna i årets avtalsrörelse.

Och Svenskt Näringslivs kompensationsförslag blev det som gjorde dagens diskussioner fruktlösa.

– Svenskt Näringsliv ville att vi skulle gå med på treåriga löneavtal, och det är ingenting vi kan skriva under på ännu, säger Ellen Nygren, pensionsexpert på LO.

Knäckfrågan blev alltså inte finansieringen i sig. Enligt Ellen Nygren kommer LO att låta förbunden själva lösa den frågan.

Hon berättar också att det nu inte finns någon konkret tidsplan om när ett nytt pensionsavtal skulle kunna presenteras. Inga nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv är heller inplanerade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.