Industriarbetarnas tidning

”Vi får ingen respons”

24 januari, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

Det blir ett samråd med fack och arbetsgivare kring jobb- och utvecklingsgarantin, innan regeringen lägger sin proposition den 22 mars. Men hittills har dialogen varit lika med noll, tycker LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

LO är en av 23 remissinstanser som svarat på promemorian om steg två i regeringens reformerade arbetsmarknadspolitik och som i går, tisdag, deltog på ett möte på arbetsmarknadsdepartementet. Där framkom inget nytt, enligt Wanja Lundby-Wedin, som nu börjar ifrågasätta vitsen med dessa möten.

– Vi redogör för det vi redan har skrivit i remisserna men får ingen respons alls, säger hon.

På mötet fick hon emellertid chans att än en gång poängtera det omöjliga i att ta ställning till jobb- och utvecklingsgarantin som än så länge är allt för luddig och svävande till sitt innehåll. Det enda som sagts är att det ska handla om personlig coaching, förberedande utbildning, praktik och anställningsstöd.

– Det går helt enkelt inte och den uppfattningen delar LO med flera andra remissinstanser. Ändå så upptar den en stor del av promemorian.

– Det enda vi vet säkert är att den ska gälla efter 300 dagars arbetslöshet och till 65 procent i a-kasseersättning. Men inget om vad den ska leda till eller hur. Inte heller vilka resurser den ska få.

Resurserna är avgörande för kvaliteten, menar Wanja Lundy-Wedin som räknar med att 10 000 kronor per person är ett minimum. Hur många som kommer att omfattas finns inga beräkningar om, men enligt LO-ordföranden kan det röra sig om uppåt 100 000 personer.

Den 14 februari kommer arbetsmarknadsdepartementet ha ett samrådsmöte med fack och arbetsgivare. Propositionen läggs fram till riksdagen den 22 mars.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.