Industriarbetarnas tidning

Viktigast med kortare arbetstid

2 januari, 2007

Skrivet av PÄR KARLSSON

– Arbetstidsförkortning är Pappers viktigaste avtalskrav. Det är hårdare på arbetsplatserna nu för tiden och därför behöver folk mer ledighet, säger Ulla Linnarson på pappersbruket i Lilla Edet.

Dagarna före jul lämnade Pappers över sina krav till arbetsgivarmotparten Skogsindustrierna inför den stundande avtalsrörelsen. Minst 600 kronor mer i månaden till alla, nio timmars kortare arbetstid och en speciell kvinnopott, var några av kraven som presenterades.

När Dagens Arbete ringer runt till några fackordföranden runt om i landet får kraven starkt stöd.

Ulla Linnarson, ordförande för runt 500 pappersarbetare i Lilla Edet, tycker att det hårdare tempot ute på jobben kräver kortare arbetstid. Förutom arbetstidsförkortningen vill hon lyfta fram kvinnopotten.

– Det är bra och viktigt att de finns med i kraven, för jämställdhetens skull. Samtidigt tycker jag lönekravet är helt okej.

Roland Ekebladh är ordförande på Pappers avdelning i Ställdalen där det finns cirka 150 medlemmar. Även han tycker kraven är rimliga.

– Framför allt så är arbetstidsförkortningen viktig då vi har många medlemmar som jobbar skift. De kan välja att få mer ledighet eller att gå i pension tidigare.

Tor-Olof Blomqvist, ordförande i pappersbruket i Pauliström, är inne på samma spår vad gäller hans avdelning med 200 medlemmar.

– Jag ställer mig helt bakom kraven och framför allt det om arbetstidsförkortning. Vårt mål är ju hundra timmars förkortning och det här en ett steg på vägen. Men i stället för kvinnopotten hade jag gärna sett en låglönesatsning. Här tjänar nämligen kvinnor och män lika mycket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.