Industriarbetarnas tidning

Bilmekar vill ha 3,9 procent

27 februari, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Höjd lägstlön med åtta kronor per timme är ett av avtalskraven som IF Metall ställer till arbetsgivarna för bil- och traktorverkstäderna.

IF Metall har lämnat över avtalskraven som gäller alla som arbetar på bil- och traktorverkstäder. Facket kräver löneökningar med 3,9 procent. Till det kommer höjningar av avtalets lägstlöner (minimilöner) med åtta kronor per timme. Avtalets lägsta lön är i dag 77:84 kronor per timme.

Andra krav är att:

* Motorbranschens arbetsgivarförbund ska medverka till att förhandlingarna om avtalspensionerna blir klara till första april 2007.

* Övriga ersättningar i avtalet ska höjas med minst fyra procent.

* Ett ettårigt avtal.

IF Metall ställer dock inga krav på ytterligare arbetstidsförkortning.

Motparten, Motorbranschens Arbetsgivareförbund, Maf, har också lagt fram sina krav.

De vill ha ett treårigt avtal och se över arbetstidsförläggningen för att få mer flexibilitet. De vill bland annat att hela arbetsstyrkan ska kunna beröras vid kvällsarbete och att kvällsarbete ska kunna förläggas till klockan 22:00.

Parterna hoppas komma överens om en övergång till månadslöner istället för de rådande timlönerna.

IF Metalls avtalsdelegation för bil- och traktorverkstäderna kommer att träffas 13-14 mars och gå igenom avtalskraven. Förhandlingarna med arbetsgivarna inleds den 19:e mars.

Fakta Bil- och traktoravtalet

IF Metall har cirka 13 700 medlemmar inom avtalsområdet. Medellönen, i hela riket, är 21 588 kronor i månaden. För Stockholm är snittlönen 23 303 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.