Industriarbetarnas tidning

Det vita slottets historia berättas

14 februari, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Nu ska historien om Junex klädfabrik i Huskvarna berättas. Statens Kulturråd skänker 75 000 kronor till projektet och till jul kommer en bok med berättelser från kvinnorna som arbetade där.

Jönköpings läns folkrörelsearkiv har tagit initiativ till projektet som IF Metall Vätterbygden också är delaktigt i. Boken bygger på fakta från arkivet, foton och framför allt intervjuer med före detta anställda. Som mest arbetade runt 600 personer i fabriken och de flesta var kvinnor.

Kerstin Cewers är redaktör för boken och har gjort många av intervjuerna.

– Det bubblar ur damerna historier, och det är ju lite i sista minuten eftersom flera är över 90 år, säger hon.

1936 flyttade verksamheten från Jönköping till Huskvarna och en helt nybyggd fabrik. Flera av arbetarna har beskrivit att det var som att komma till ett slott. Bokens titel kommer att bli ”Det vita slottet vid Vättern”.

I samband med att den släpps i slutet av året hoppas man också kunna göra en utställning med bland annat kläder och en del av de 500 foton som samlats in.

(Texten korrigerad 2007-02-16)

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.