Industriarbetarnas tidning

Föräldrar riskerar missa a-kassa

21 februari, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

Arbetslösa industriarbetare med barn under 18 år måste själva höra av sig till sin a-kassa och berätta det. Annars kan de förlora dagar när den nya försäkringen börjar gälla.

Enligt Torbjörn Öhrnell, föreståndare på Grafiska a-kassan, finns i dag inga möjligheter att se vilka arbetslösa medlemmar som har minderåriga barn eller inte i kassans register. Någon samkörning med andra register, för till exempel barnbidrag, är inte heller möjlig.

– Vi får hitta på något sätt att informera om detta, säger Torbjörn Öhrnell.

– Tills vidare är var och en skyldig att själv hålla sig informerad och att höra av sig.

Mest akut är det för långtidsarbetslösa som närmar sig dag 300 i sin ersättningsperiod. När de nya nivåerna träder i kraft första mars innebär det att ersättningen sjunker till 65 procent av den tidigare inkomsten efter 300 ersättningsdagar. Om man inte har barn under 18 år att försörja. Då kan man beviljas en förlängd period av 150 dagar på 70-procentsnivån.

IF Metalls a-kassa uppmanar arbetslösa föräldrar att höra av sig via sin internet-kassa. Eventuellt kommer även en information att gå ut tillsammans med utbetalningarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.