Industriarbetarnas tidning

Ingen tände på fackets killträff

5 februari, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

Endast en person anmälde sig till killträffen om jämställdhet. Men Grafikerna i Västra Götaland ger inte upp. Till hösten gör de ett nytt försök.

En strålande idé, tyckte grafikerna i Göteborg när avdelningens studieansvarige Ronny Mattsson kläckte idén om speciella killträffar. Sedan flera år ordnar avdelningen tjejträffar som alltid är välbesökta. Men jämställdhet är ju inget som bara angår tjejer, alltså måste killarna också börja diskutera ämnet, resonerar avdelningen. Ojämställdhet är dessutom något som i högsta grad angår facket, påpekar Grafikernas ombudsman Jan Strandberg.

– Rättvisa är fackets rättesnöre, och det här handlar om orättvisa.

I mitten av januari skickades en inbjudan ut till avdelningens alla fackklubbar där killar bjöds in att komma och diskutera jämställdhet. Endast en anmälde sig. Träffen ställdes in.

– Jag trodde i min enfald att det skulle vara många som tyckte det var intressant, säger Jan Strandberg som var tillfrågad att inleda träffen. Men det är kanske inte politiskt korrekt. Vi har i mångt och mycket väldigt manliga arbetsplatser som kanske gör det svårt att anmäla sig.

Minst tio killar vill facket samla ihop. Tanken är att genom en förutsättningslös diskussion synliggöra kvinnors och mäns olika villkor både på och utanför arbetsmarknaden. Genom diskussionerna vill facket göra även männen uppmärksamma på mönster som många inte alls reflekterar över.

– En del män säger till exempel att de ”hjälper till att städa hemma”. Men ”hjälpa till” … då utgår man ju ifrån att ansvaret ligger på någon annan, säger Jan Strandberg.

– Eller uttrycket ”man slår inte en tjej”. Det blir ju fel. Man slår inte någon.

– Och ta utvikningsbilder i omklädningsskåpen. Byt ut dem mot bilder på Fredrik Reinfeldt. Vilken provokation! Kanske måste vi byta ut ansiktena på bilderna för att se vad det är vi gör.

Avdelningen i Västra Götaland gör ett nytt försök med killträffar så fort som möjligt efter sommaren och hoppas då på större gensvar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.