Industriarbetarnas tidning

Nya LO-diskussioner om pensionen

19 februari, 2007

Skrivet av

Nästa vecka möts avtalssekreterarna i LO-förbunden för att diskutera arbetsgivarnas krav på treåriga löneavtal för en ny pensionsuppgörelse.
– Det är fräckt att ställa ett sådant krav, säger Matts Jutterström på Pappers.

Vid senaste mötet med LO ställde Svenskt Näringsliv krav på treåriga löneavtal för att det ska bli någon ny pensionsuppgörelse. I övrigt är LO och Svenskt Näringsliv överens om att arbetare ska ha samma pensionsvillkor som tjänstemän.

På onsdag nästa vecka träffas LO:s avtalsråd igen för att diskutera arbetsgivarnas krav.

Matts Jutterström, förhandlingsansvarig på Pappers, tycker att Svenskt Näringsliv börjar i fel ände när de redan nu går ut och kräver treåriga löneavtal.

– Först fyller man avtalet med innehåll, sedan bestämmer man hur långt det blir. Avtalet ska innehålla mycket mer innan vi är överens. Längden är det sista man bestämmer, säger han.

Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande Gerald Lindberg säger att enbart en pensionsuppgörelse inte är tillräcklig för att facken ska binda upp sig för treåriga avtal. När LO:s avtalsråd diskuterade kravet i förra veckan kom liknande reaktioner från alla förbund, säger Gerald Lindberg.

– Dessutom kommer vi ändå få betala för avtalet med avdrag från löneutrymmet, så det borde kunna stå på egna ben.

Det finns flera skäl till att facken är intresserade av korta avtal. Osäkerheten kring regeringens beslut rörande bland annat obligatorisk a-kassa, arbetsgivaravgifter, anställningsskydd och nya regler för f-skattesedel gör att de inte gärna binder upp sig för långa perioder den här gången.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.