Industriarbetarnas tidning

Nytt ansvar för metallarkivet

22 februari, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Ansvaret för Sveriges största fackliga arkiv har överlämnats från IF Metall till Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Runt 1 500 hyllmeter material och 120 år av historia finns i samlingen.

En av dyrgriparna är verkstadsavtalet (nuvarande teknikavtalet) från 1905. Det är det första rikstäckande kollektivavtalet.

– Det är intressant att diskussionerna är ungefär lika som i dag, säger Kjersti Bosdotter på IF Metall.

Hela förbundets framväxt finns samlad med kompletta brevväxlingar, rapporter och protokoll ända från klubbarnas bildande i slutet av 1880-talet.

– Jag tror de tyckte att det var väldigt viktigt att dokumentera och att de såg det som en historisk gärning, säger Kjersti Bosdotter.

I många år har förbundet ansvarat för det centrala arkivet, som finns i samma byggnad som förbundskontoret i Stockholm. Men sedan arkivarien Sören Haglund (bilden) gått i pension får Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek (ARAB) ta över.

– Sören var en fantastisk klippa i arbetet. Han var kunnig och välkomnande och kunde verkligen lotsa en in i den här skattkammaren. Och jag är inte ensam om att tycka så, säger forskaren och författaren Torgny Karnstedt.

Torgny Karnstedt är en av alla dem som tagit del av det historiska materialet. Just nu håller han på att dokumentera gamla Metalls historia i Hofors.

Materialet finns kvar i förbundets lokaler men ansvaret ligger nu hos ARAB. Till skillnad från tidigare får den som vill ta del av dokument eller bilder vända sig dit.

ARAB är en fristående stiftelse med drygt 5 000 arkiv som ägs av staten, LO och Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]