Industriarbetarnas tidning

Rekordfå olyckor på Hylte Bruk

22 februari, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Elva arbetsolyckor inträffade på Hylte Bruk under förra året och det är färre än något år tidigare. På företaget jobbar man aktivt för att de anställda ska vara medvetna om riskerna.

Det finns statistik ända från år 1947 och tidigare har 15 varit lägsta antalet olyckor under ett år.

Förra årets olyckor var inte heller lika allvarliga som tidigare. Göran Tägtström, skyddsingenjör, berättar att det totala antalet sjukskrivningsdagar för de olycksdrabbade var 37. Det är långt under målet som var att ha som mest 90.

– Jag hoppas att det beror på att vi under flera år har jobbat för att få personalen att anmäla så många tillbud som möjligt, säger Göran Tägtström.

Ett tillbud är en händelse som hade kunnat leda till en olycka, till exempel en sladd som ligger framme i onödan. Och på Hylte Bruk jobbar man aktivt för att alla ska vara medvetna om riskerna med sitt arbete.

Ulf Hedin är skyddsombud för Pappers. Han har varit med och drivit på arbetet för att öka antalet tillbudsanmälningar.

– I år har vi som mål att alla anställda ska skriva minst en anmälan. Den som skriver en sådan har ju tänkt förebyggande och är medveten om att det finns en risk, säger han.

Trots det rekordlåga antalet olyckor är det svårt att peka på någon trend. 2005 inträffade 20 olyckor, året innan var det 15. Och hittills i år har tre olycksfall inträffat.

– Som tur är har det inte varit några allvarligare skador. Och det behöver inte betyda att det blir sämre i år. Ofta kommer flera olyckor samtidigt, säger Göran Tägtström och poängterar att det förebyggande arbetet fortsätter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.