Industriarbetarnas tidning

Stövelfabrik hotas av åtal

9 februari, 2007

Stövelfabriken B2W i Pilgrimstad riskerar åtal för brott mot föreskriften om arbete med isocyanater. Trots att Arbetsmiljöverket krävde omfattande förbättringar för mer än ett år sedan finns fortfarande brister.

– Jag skulle tro att ärendet nu lämnas till åtalsprövning, säger arbetsmiljöinspektör Enver Berisha.

Stövelfabriken har ett tiotal anställda och startades 2005. I november samma år gjorde Arbetsmiljöverket inspektion. Då framkom bland annat att personalen inte läkarundersökts innan arbetet startade, trots att man arbetade med isocyanater.

Vidare kritiserade Arbetsmiljöverket bristen på personlig skyddsutrustning, att personalen inte utbildats, att hanterings- och skyddsföreskrifter inte fanns på plats, att märkningen av isocyanaterna inte var rätt utförd, med mera. Dessutom var inte arbetsplatsen där isocyanaterna användes avgränsad mot övrig verksamhet och ventilationen behövde undersökas.

Vid besök i december 2006, alltså drygt ett år senare, fann Arbetsmiljöverket att de flesta av kraven inte uppfyllts.

Föreskriften om isocyanater (kallas härdplastföreskriften) är direkt straffsanktionerad. Det betyder att Arbetsmiljöverket kan överlämna fallet till en åklagare direkt om en arbetsgivare inte följer vad som står där.

Av Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsmiljödomar som redovisas på verkets hemsida framgår att flera arbetsgivare fällts för brott mot härdplatsföreskriften. Vanligaste angivna skälet är att de anställda inte genomgått föreskriven läkarundersökning.

Därför kunde Arbetsmiljöverket lämnat in en åtalsanmälan mot stövelfabriken redan 2005.

– Det är rätt. Men man tog hänsyn till att företaget var nytt, säger Enver Berisha.

Ni skulle också kunnat överlämna fallet till åklagare nu i december, eftersom nästan inga av kraven genomförts?

– Det är riktigt.

I förra veckan besökte Arbetsmiljöverket stövelfabriken på nytt.

Var kraven uppfyllda?

– Man har fortfarande inte undersökt ventilationen och om arbetsplatsen behöver avskärmas, inte mätt förekomsten av isocyanater i luften. Det återstår också utbildning av de anställda.

Vad gör ni nu?

– Det kan jag inte svara på, det avgörs på chefsnivå. Men jag skulle tro att ärendet lämnas till åtalsprövning.

Mats Olofsson på B2W understryker att ventilationsutredning och utbildning av de anställda är planerat och ska ske de närmaste två veckorna.

Varför har ni inte följt föreskrifterna från början?

– De frågorna vill jag inte kommentera. Men nu har vi åtgärdat nästan alla kraven och har dessutom tänkt att göra en undersökning av den ergonomiska sidan av produktionsprocessen.

Fakta/Isocyanater:
Isocyanater är en grupp kemiska ämnen, lösningsmedel, som används främst vid framställning av polyuretanprodukter. De är kraftigt allergiframkallande, kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande. Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Isocyanater kan också frigöras vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.