Industriarbetarnas tidning

Svensk servicetekniker omkom i Kina

19 februari, 2007

En servicetekniker från tågtillverkaren Bombardier i Västerås omkom natten till söndagen vid en elolycka i staden Guangzhou i Kantonprovinsen i södra Kina. Mannen skulle utföra servicearbete då han kom i kontakt med strömförande delar och omkom.

– Det arbetar sexton personer från Bombardier i Västerås med att få i gång tåg som är tillverkade av oss och vårt företag i Kina. Det handlar om att kalibrera fordonen, få dem i drift helt enkelt, säger Christian Schmidt, informationschef på Bombardier.

Företaget, som har kanadensiska ägare, tillverkar bland annat tåg som säljs över hela världen. På fabriken i Västerås arbetar cirka 1 000 anställda. Ordern i Kina handlar om en version av de Reginatåg som finns runt om i Sverige i regional och interregional trafik.

Den omkomne arbetade med service och underhåll. Det arbetet innebär också många resor:

– Som servicetekniker är det vanligt att man får åka ut i Sverige och även utomlands, säger Rolf Hellgren, vice huvudskyddsombud för IF Metall.

När man fått dödsbudet samlade arbetsledningen på söndagen de anställda tillsammans med läkare och sjuksköterska från företagshälsovården för krishantering.

– Det finns en plan för sådana händelser. Sjuksköterskan är här i dag också, berättar Rolf Hellgren.

Olyckan kommer nu att utredas av företaget, som också anmält olyckan till Arbetsmiljöverket.

– Även om olyckan hänt utomlands ska en anmälas skickas till oss. Vi kommer att begära in företagets utredning och se vad den leder till, säger arbetsmiljöinspektör Per-Gunnar Östlund på Arbetsmiljöverket i Örebro.

– Vi kommer exempelvis att se på vilka rutiner man har i arbetet.

Kommer ni att arbeta tillsammans med de kinesiska myndigheterna?

– Det tror jag inte.

Per-Gunnar Östlund konstaterar att det inte är ovanligt att produktion i Sverige innebär att anställda måste åka utomlands:

– Det finns ju rätt många servicetekniker som jobbar med Sverige som bas. Särskilt för företag som producerar avancerad teknik är det nödvändigt att anställda åker med för installation och uppstart.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.