Industriarbetarnas tidning

Tjugo år av solidaritet med Palestina

26 februari, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

I år är det 20 år sedan LO i Skellefteå startade sin solidaritetsverksamhet för det palestinska folket. Jubileet firas bland annat med en fotoutställning och diskussioner runt de projekt som hittills genomförts.

Fotoutställningen ”Muren” öppnar på söndag på Folkparken i Skellefteå. Bilderna är tagna av Donald Boström och visar den åtta meter höga muren som byggs i Palestina.

Och under de kommande veckorna finns ytterligare två tillställningar på schemat.

Det första arrangemanget är ett samtal mellan en präst och två riksdagsledamöter. Samtalet handlar om strategier för en rättvis fred i området. Veckan efter diskuteras de projekt som genomförts under åren och de projektidéer som finns för framtiden.

Sammanlagt har LO-projekt för över tre miljoner kronor genomförts på olika platser i Palestina. Några exempel är en bilmekanikerutbildning, ett bibliotek på ett daghem i Gaza och en sy- och datautbildning för kvinnor i Kufr Al Deek.

Men läget på Västbanken är instabilt och i dag finns inga representanter från LO Skellefteå på plats.

– Det går inte att bedriva någon vettig undervisning eftersom läget är så kritiskt. Utbildningsfrågorna är inte så viktiga där nere just nu, säger Per Lindbäck, en av initiativtagarna till verksamheten.

Trots situationen fortsätter samarbetet i den mån det går. Just nu inleds ett vänortsprojekt i Salfeetdistriktet för att få fler organisationer i Skellefteå att skapa kontakter i området.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.