Industriarbetarnas tidning

Var tionde mobbad på jobbet

23 februari, 2007

Skrivet av

Varje år sjukskrivs minst tusen personer efter att ha utsatts för kränkningar på jobbet. Föreningen STOPP hedrade dem som tagit sina liv till följd av mobbningen.

Snön föll stilla över marschallerna och gravljusen vid en tyst manifestation på Mynttorget i Stockholm på internationella brottsofferdagen i torsdags.

– Vi vill visa anhöriga och arbetskamrater att vi inte har glömt, säger Ann-Sofi Gauffin (bilden), ordförande för föreningen STOPP som jobbar mot mobbning i arbetslivet.

Föreningen har funnits i två år och startades av bland andra Ann-Sofi efter att hon själv drabbats av mobbning och blivit sjukskriven. Hon förstod själv först inte vad hon utsattes för och förklarar att det är en vanlig reaktion.

– Man blir chockad. Man tror inte att vuxna människor håller på med sådant.

Det är ont om forskning och statistik på området. Enligt Ann-Sofi visar de senaste siffrorna från mitten av 80-talet att 300 personer varje år tar sitt liv efter att de utsatts för mobbning på sin arbetsplats. Hon tror inte att siffrorna är lägre i dag, snarare tvärtom eftersom problemet med mobbning ökar.

Under 2004–2006 tog arbetsmiljöverket emot totalt 3 650 anmälningar om mobbning och kränkningar på arbetsplatsen. Större delen av de drabbade var sjukskrivna 15 dagar eller längre. Men mörkertalet är stort. Den senaste arbetsmiljöundersökningen från Arbetsmiljöverket och SCB visar att nio procent av de tillfrågade varit utsatta för mobbning på sin arbetsplats.

Manifestationen på Mynttorget är ett försök att väcka politikerna.

– Regeringen borde ta upp frågan både med berörda och med arbetsmarknadens parter för att titta på vad som gått fel och vad som måste göras, säger Ann-Sofi Gauffin.

Mobbningen orsakar de drabbade stor smärta och kostar arbetsgivare och samhälle mycket pengar. Många blir långtidssjukskrivna och enligt Ann-Sofi Gauffin är det få som någonsin kommer tillbaka till jobbet.

Till den som drabbas har Ann-Sofi Gauffin några konkreta råd.

– Gå inte hem! Bit ihop och skaffa en bandspelare. Spela in det som mobbaren säger till dig. När ord står mot ord finns det bevis. Då har man mycket större chans att få facklig och juridisk hjälp.

Fakta om kränkande särbehandling i arbetslivet

• Kränkande särbehandling innebär återkommande negativt präglade handlingar riktade mot enskilda arbetstagare, som leder till att de hamnar utanför gemenskapen på arbetsplatsen. Det kan röra sig om att bli utfryst, ständigt kontrollerad, hotad, utpressad, förtalad, utsatt för glåpord med mera.

• Arbetsgivare är enligt lag (AFS:1993:17) skyldiga att organisera arbetet så att mobbning förebyggs, och ska tydligt klargöra att mobbning inte accepteras på arbetsplatsen.

• Arbetsgivaren måste ha rutiner för att tidigt upptäcka och utreda mobbning. Det ska också finnas rutiner för snabb hjälp till den som utsätts.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.