Industriarbetarnas tidning

Arbetslivet tar plats på scen

Publicerad 2007-03-09, 12:00   Uppdaterad 2015-02-09, 11:30

Provocerande teater, dans och musik, varvat med föredrag om dagens arbetsliv. Det var programmet under Teatermaskinens tre dagar om arbete som avslutades på fredagen i Stockholms kulturhus.

Föreställningen i Stockholm var ett avstamp inför en kommande turné till olika platser i Sverige. Teater- och dansinslagen är desamma men föreläsarna varieras från ort till ort.

I Stockholm deltog LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson, med flera.

Teatermaskinen, som är en fri teatergrupp, vill jobba för att få bort kulturens finstämpel och satsar på att blanda teater med föredrag och utbildning. Gruppen skriver att de vill göra ett försök att skildra ”vad som händer med oss som individer när arbetsmarknadens förutsättningar förändras i det nya Europa.”.

– Vi vill göra ett försök att tala om väldigt svåra saker genom teater, dans och musik, säger Anders Olsson på Teatermaskinen. Går det att ha en verklig solidaritet i vår tid? Är konkurrensprincipen den enda vägen fram?

Deras föreställning består av kabaréliknande scener med mycket kropp och humor. Åsa Linder (bilden) och de andra skådespelarna spelar upp scener från sjukvården och industrin, blandat med Melodifestivalkarikatyrer och bluesmusik.

Föreställningen sponsras av, bland andra Stockholms LO-distrikt och Statens Kulturråd. Nästa föreställning hålls i Västerås, sedan bär det vidare till Brunnsviks folkhögskola, utanför Ludvika. Malmö och Köpenhamn är nästa anhalter.

Texten är kompletterad 9/3 2007.