Industriarbetarnas tidning

Arbetslivet tar plats på scen

9 mars, 2007

Provocerande teater, dans och musik, varvat med föredrag om dagens arbetsliv. Det var programmet under Teatermaskinens tre dagar om arbete som avslutades på fredagen i Stockholms kulturhus.

Föreställningen i Stockholm var ett avstamp inför en kommande turné till olika platser i Sverige. Teater- och dansinslagen är desamma men föreläsarna varieras från ort till ort.

I Stockholm deltog LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson, med flera.

Teatermaskinen, som är en fri teatergrupp, vill jobba för att få bort kulturens finstämpel och satsar på att blanda teater med föredrag och utbildning. Gruppen skriver att de vill göra ett försök att skildra ”vad som händer med oss som individer när arbetsmarknadens förutsättningar förändras i det nya Europa.”.

– Vi vill göra ett försök att tala om väldigt svåra saker genom teater, dans och musik, säger Anders Olsson på Teatermaskinen. Går det att ha en verklig solidaritet i vår tid? Är konkurrensprincipen den enda vägen fram?

Deras föreställning består av kabaréliknande scener med mycket kropp och humor. Åsa Linder (bilden) och de andra skådespelarna spelar upp scener från sjukvården och industrin, blandat med Melodifestivalkarikatyrer och bluesmusik.

Föreställningen sponsras av, bland andra Stockholms LO-distrikt och Statens Kulturråd. Nästa föreställning hålls i Västerås, sedan bär det vidare till Brunnsviks folkhögskola, utanför Ludvika. Malmö och Köpenhamn är nästa anhalter.

Texten är kompletterad 9/3 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.