Industriarbetarnas tidning

”Bättre Sverige med löntagarfonder”

20 mars, 2007

Skrivet av

Sverige hade varit ett bättre land med löntagarfonder. Det är förre Metallordföranden Bert Lundin helt övertygad om.
– Då hade inte de rika kunnat bli ännu rikare som i dag. Då hade vi haft bättre koll på dem.

Bert Lundin, Metalls ordförande 1970-81, presenterar i dag sin memoarbok Ett liv i Metall som han skrivit tillsammans med journalisten Rolf Jansson.

Frågan om löntagarfonder väcktes inom Metall på 1960-talet. Tanken var att en del av företagens övervinster skulle gå till fonder med fackligt inflytande. Vinsterna skulle stanna kvar i företagen och facket skulle ha kunnat utöva makt.

– Då hade vi kunnat öka investeringarna och satsa på sånt som varit värt att investera i, säger Bert Lundin.

– Med löntagarfonder kanske det heller inte varit lika lätt att placera kapital utomlands.

86-årige Bert Lundin var verksam inom Metall under en tid då den svenska modellen var oomtvistad och facket växte sig till en stark aktör i politiken och arbetsmarknaden.

Löntagarfonderna stötte på hårt motstånd från näringslivet och blev en av de mest kontroversiella frågorna för 30 år sedan.

Andra initiativ från Metall och Bert Lundin blev däremot desto mer framgångsrika. Medbestämmandelagen MBL, är en lag som bär Bert Lundins signum och som när den kom sågs som slutet för arbetsgivarens rätt att ensidigt kunna bestämma på arbetsplatsen.

Vid pressträffen snuddar Bert Lundin vid en annan mer högaktuell avtalsfråga: lägstlönerna. Han berättar hur Metall på 60-talet hittade formeln som gav LO instrumentet att kunna nå varje lågavlönad individ genom avtalet. På tio år ökade kvinnornas lön som andel av männens från 70 till 95 procent. Metoden var att de som tjänade mest avstod löneutrymme åt de som tjänade minst.

Boken Ett liv i Metall är en resa från barndomens Lysekil, uppväxt i ett metallarbetarhem, över de första politiska stegen som togs in i det socialdemokratiska ungdomsförbundet i protest mot den nazistiska uppmarschen som också märktes i Lundins hemstad. Där togs de första steg som räckte ända till Stockholm, Metall och socialdemokraternas verkställande utskott.

Några råd vill han inte ge sina efterträdare.

– De gör det där så bra så. De har alltid medlemmarnas bästa för ögonen. Vill de ha råd så får de komma till mig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.