Industriarbetarnas tidning

Därför tvekar stålarbetarna

16 mars, 2007

Skrivet av

Lönenivåer, fördelning mellan avtalsåren och lägsta semesterlön. Det är knäckfrågorna när IF Metalls förhandlingsdelegation för stålindustrin nu samlas för att ta slutgiltig ställning till avtalet.

Klockan 10.00 samlades de på Stål- och metallförbundets lokaler på Kungsträdgårdsgatan i centrala Stockholm. Klockan 12.00 ska IF Metalls ledning meddela de opartiska ordförandena om man säger ja till avtalet,

IF Metall förhandlar på sex avtalsområden. Fyra har sagt ja. En delegation, gruv, har sagt klart nej. En säger nej – än så länge: stål- och metall.

Stål- och metalldelegationen anser att nivåerna är för låga. 3,4 procent första året och 3,1 för andra och tredje avtalsåret vardera är för lite.

Dessutom vill stål- och metalldelegationen se ett mer ”framtungt” avtal med större löneökningar första året. Delegationen står benhårt fast vid kravet på att alla ska garanteras 840 kronor mer första avtalsåret – detta i enlighet med IF Metalls avtalsplattform.

En stötesten i avtalsförslaget är lägsta semesterlön. Enligt vad Dagens Arbete erfar, höjs inte den i avtalsförslaget. Det skulle innebära att värdet av lägsta semesterlön – en klassisk låglönesatsning i fackets ögon – urholkas över de tre avtalsåren.

Höjningen av lägsta lön ligger på 700 kronor både första och andra året, plus en procentuell höjning på 3,1 procent sista avtalsåret. Lägstlönehöjningen berör stål- och metallavtalets lönegrupp 3, alltså vuxna arbetare som fyllt 18 år.

En annan stötesten är ”grimman” i det gamla avtalet. I en protokollsanteckning i förra avtalet står att ”löneökningstakten ska begränsas”. Den formuleringen har försvårat de lokala förhandlingarna för stålklubbarna under den gångna treårsperioden.

I det nya avtalsförslaget finns lösare skrivningar som medger viss, lokal löneglidning.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen