Industriarbetarnas tidning

Gruv­arbetare vill stoppa uppgörelse

20 mars, 2007

Skrivet av ÅKE LIF

Gruvarbetarna försöker få stöd för sitt nej till förra veckans uppgörelse för IF Metall. Facken i Malmfälten har skrivit ett brev till förbundets alla avdelningar i ett försök att stoppa avtalet.

Gruvarbetarna är inte nöjda med den uppgörelse som skulle givit 3,4 procent i löneökningar första året och 3,1 procent för de följande två åren.
Därför sa deras delegation nej när parterna skrev på i fredags. Gruvarbetarnas krav har legat betydligt högre, 4 000 kronor till alla och underjordstillägg inskrivet i det centrala avtalet.

Tillägget skulle utformas så att det skulle ge högre procent ju närmare fronten, själva brytningen, man jobbar.

– Visst finns det lokala överenskommelser om underjordstillägg, men vi vill få in en skrivning i det centrala avtalet för att det också ska gälla nystartade gruvor och anställda i entreprenadfirmor, säger Tommy Andersson, ombudsman på IF Metall.
Storleken på tillägget är en av de frågor som diskuteras just nu.

Alla gruvfack i Sverige, som samarbetar inom organisationen Gruvornas riksförening, är i dag och i morgon samlade till årsmöte i Kiruna.

Mötet kommer att resultera i en rapport till IF Metalls avtalsråd, som sammanträder på torsdag. Med tanke på att facken i Malmfälten redan gått ut med en uppmaning att säga nej är det sannolikt att mötet också kommer att ställa sig kritiskt och försöka få en majoritet bakom sig i avtalsrådet.

”Vi har inte för avsikt att sänka företagen genom att kräva orimliga löneökningar, men långa avtalsperioder med låga löneökningar tänker vi inte gå med på”, står det i brevet.

Gruvarbetarna ställer sina krav i en kraftig högkonjunktur för gruvnäringen. LKAB gör jättevinster och flera nya gruvor öppnas för att möta den ökade efterfrågan i världen på bland annat koppar, zink och järn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.