Industriarbetarnas tidning

Mindre pengar till fackets bistånd

12 mars, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

Facket får har fått mindre biståndspengar än väntat i år.
– Det är en kraftig politisk markering från den nya regeringen, anser Leif Mettävainio, Grafikernas ombudsman för internationella frågor.

Biståndsmyndigheten Sida fick ingen utökad budget av regeringen i år. Därmed får Sidas ramorganisationer inte heller några extra pengar. En av ramorganisationerna är LO-TCO Biståndsnämnd som är med och finansierar Grafikernas utvecklingsprojekt runt om i världen.

De senaste tio åren har Sidas anslag till LO-TCO Biståndsnämnd följt en uppåtgående kurva. För sju år sedan fick nämnden till exempel 56 miljoner kronor till utvecklingsprojekt. Förra året var summan uppe i 97 miljoner kronor.

Men i år vänder det. Nämnden får lika mycket som förra året samtidigt som antalet ansökningar är många fler än vanligt. För Grafikernas del innebär det att det förväntat ökade anslaget uteblivit och förbundets projekt med att skapa fackliga nätverk i Asien och Latinamerika måste bantas.

Budgeten skärs i år ner med tolv procent. Leif Mettävainio räknar med att behöva skära ytterligare minst fem procent nästa år.

– I Latinamerika har till exempel trehundra tjejer och killar inom Quebecorkoncernen från olika länder kunnat träffats för att diskutera arbetsrätt och jämföra villkor. Från och med nu kommer det att bli färre som kan delta, säger han.

Att LO-TCO Biståndsnämnd för första gången på länge inte får något ökat anslag ser Leif Mettävainio som en markering från den borgerliga regeringen. Han får medhåll av LO-TCO Biståndsnämnds kanslichef Håkan Löndahl:

– När summan ligger stilla är det i själva verket en minskning med tanke på den tillväxtökning som skett. Så naturligtvis är det en politisk markering. Den gamla regeringen hade planerat ett ökat anslag till folkrörelsen. Om den suttit kvar är jag nästan säker på att vi hade fått det vi ansökt om och då hade Grafikerna inte behövt brottas med nedskuren budget.

– Konsekvensen blir färre fackliga utvecklingsprojekt. Det är inte möjligt för svensk fackföreningsrörelse att lägga mer pengar på bistånd än i dag.

Även informationsverksamheten drabbas. Förra året fick facken 11,2 miljoner kronor via LO-TCO Biståndsnämnd till utbildning och informationsspridning om internationellt arbete. I år har summan krympt till 10 miljoner, samtidigt som varje organisation måste betala tio procent i egenavgift.

– Det finns ett engagemang hos människor som inte lär minska, säger Leif Mettävainio. Men minskat bistånd ger en signal till omvärlden att Sveriges röst i världen blir fegare.

Fakta:

Grafiska fackförbundet lägger mellan 200 000 och 300 000 kronor om året på internationella projekt. Det motsvarar cirka tio kronor per medlem och år. Till detta kommer lön och arbetstid.

Facket har som mål att ha omkring fem projekt igång samtidigt. I år är följande projekt aktuella: Grafikerna är med och bygger upp ett fackligt nätverk mellan grafiker i Asien. Motsvarande projekt pågår också i Latinamerika. I Chile hjälper Grafikerna till med att utveckla det grafiska facket, i Thailand är facket med och bygger upp ett fackförbund som organiserar grafiker och i norra Afrika bedriver facket ett jämställdhetsprojekt.

Grafikerna samarbetar med UNI Graphical, grafikernas globala fackliga nätverk, kring flera av sina projekt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.