Industriarbetarnas tidning

Minskad löneskillnad med arbetsrotation

8 mars, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

– Jag upplever att kvinnor och män har lika lön för lika arbete i vår bransch, men kvinnor har ofta de lågavlönade och slitsamma jobben.
Det säger Grafikernas ombudsman Anders Edgren som på internationella kvinnodagen deltog i en paneldebatt i Jönköping om lika lön.

Inom grafisk industri återfinns männen oftare än kvinnorna bland högavlönade jobb som till exempel tryckare medan kvinnorna i större utsträckning jobbar med lågavlönade jobb inom efterbearbetning. För att bryta mönstret, och därmed minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, gäller det att öka kvinnornas kompetens, säger Anders Edgren.

– Jag tror vi måste utveckla arbetsorganisationerna så att fler människor gör fler jobb, en slags arbetsrotation. Då får vi en breddning av kompetensen vilket enligt avtalet ska ge högre lön.

Arbetsgivare och fack har lika stort ansvar i arbetet med att skapa mer jämställda arbetsplatser, anser Anders Edgren.

– Arbetsgivaren har intresse av att öka kompetensen för att öka produktiviteten, och facket har intresse av att öka kompetensen för att få upp lönerna. Olika utgångspunkter, men det får samma resultat.

Att ändra på invanda tanke- och värderingsmönster är också viktigt för att komma till rätta med löneskillnaderna, anser han.

– Vi har ett tankeproblem: vissa jobb uppvärderas medan andra nedvärderas. En manlig truckförare kan sitta på lika mycket lön som en kvinnlig sjuksköterska som har två hundra högskolepoäng. Är det hennes jobb som nedvärderas eller hans som uppvärderas?

Enligt förbundets jämställdhetsombudsman Erica Selander ligger Grafikerna hyfsat bra till när det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män. Grafikernas tidningsavtal har till exempel en av de svenska kollektivavtalens starkaste skrivningar när det gäller likalön, säger hon.

– Upptäcks löneskillnader som beror på kön ska dessa enligt skrivningen regleras utanför potten, det vill säga pengarna ska komma direkt från arbetsgivaren.

I år satsar Grafikerna extra på jämställdhet. Bland annat ordnar förbundet en jämställdhetsutbildning i hur man upprättar en jämställdhetsplan och genomför en lönekartläggning.

År 2010 ska också Grafiska fackförbundets beslutande organ enligt ett kongressbeslut bestå av minst motsvarande andel kvinnor i förbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.