Industriarbetarnas tidning

Regeringen vill ha mer piska i a-kassan

23 mars, 2007

Skrivet av

Det ska inte gå att förlänga sin a-kasseperiod och den som blir arbetslös måste redan första dagen vara beredd att flytta för att få ett jobb. Det är några av förändringarna som regeringen nu vill driva igenom.

Regeringen går vidare med förändringen av arbetsmarknadspolitiken och lämnade i går in en proposition, ett lagförslag. Det innehåller bland annat förslag på förändringar av a-kassan.

– Propositionen innehåller väldigt mycket piska och samtidigt väldigt lite stöd till de arbetslösa, säger Birgitta Lanér, ordförande för a-kassornas samorganisation (SO) samt för IF Metalls a-kassa.

I dag kan den som inte lyckats hitta ett jobb under a-kasseperiodens första 300 dagar få en förlängd ersättningsperiod i högst 300 dagar till. Det ska inte längre vara möjligt menar regeringen. Den som har barn under 18 år ska kunna få 150 dagar extra. Därefter ska jobb- och utvecklingsgarantin träda in.

Garantin ska ersätta dagens aktivitetsgaranti, som enligt regeringen inte fungerar för att få ut långtidsarbetslösa i arbete.

LO har tidigare kritiserat idén och sagt att garantins innehåll är oklart. I går fortsatte regeringen att hänvisa till besked om garantin längre fram i vår.

Åke Ljunggren på IF Metalls a-kassa tycker att propositionen lämnar för många frågetecken.

– Är garantin ett utförsäkringsskydd, det vill säga kommer alla som utförsäkras att få rätt till den? Vi vet inte hur länge den gäller och vilka aktiviteter den innehåller. På vad sätt är den bättre än det vi har i dag?

Regeringen föreslår också att fristen på 100 dagar som arbetslösa har i dag för att söka jobb inom sitt yrke och sitt närområde tas bort. Grafikernas a-kasseföreståndare Torbjörn Öhrnell är tveksam till förslaget.

– Om du nyligen har gått en utbildning så vill du få en chans att använda den innan du tvingas ta ett annat jobb. Sen tycker jag att det är att hunsa med folk om de inte ska kunna bo kvar där de bor för att under en tid se om det inte går att lösa.

Enligt Birgitta Lanér blir förändringen inte så stor eftersom man ska ta hänsyn till vad som är lämpligt för varje individ. Men hon tror att det finns en risk att arbetsförmedlingen inte gör en prövning för varje person utan drar alla över en kam.

Regeringen vill dessutom avveckla Ams och länsarbetsnämnderna och ersätta dem med en enda myndighet som ska kallas Arbetsförmedlingen.

– Det är dålig tajming, säger Birgitta Lanér. Arbetsförmedlingen ska bli en ny myndighet samtidigt som de ska dra i gång jobb- och utvecklingsgarantin, samtidigt som de ska bli bättre på att matcha ihop jobb med arbetslösa och dessutom ska de spara en halv miljard.

Förändringarna är tänkta att genomföras den 2 juli, utom avvecklingen av Ams och länsarbetsnämnderna som är planerade till 1 januari 2008.

Fakta förändringarna av a-kassan

Dessa förändringar vill regeringen driva igenom den 2 juli:

* Ingen förlängd a-kasseperiod. A-kassa betalas ut under högst 300 dagar (450 dagar för personer med barn under 18 år).

* Ingen rätt att begränsa jobbsökandet till visst yrke eller närområde. Fristen på 100 dagar tas bort.

Dessa förändringar har regeringen redan drivit igenom:

* Höjd a-kasseavgift från 1 januari 2007.

* Den högsta ersättningen sänktes från 730 till 680 kronor per dag.

* Den överhoppningsbara tiden förkortades från sju till fem år.

* A-kassan beräknas på de senaste 12 månaderna, även de utan inkomst. Tidigare räknades endast månader med inkomst.

* Studerandevillkoret togs bort den 1 januari.

* Ersättningsnivåerna sänktes den 5 mars. Dag 1-200 är nivån 80%, dag 201-300 ger 70%. Därefter är nivån 65%, utom för föräldrar med barn under 18 år som får 70% till och med dag 450.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?