Industriarbetarnas tidning

”Rekordvinsterna skapade av oss”

1 mars, 2007

Glöm inte industriarbetarna. Rekordvinsterna är ytterst skapade av oss, skriver sju IF Metallordförande i Västsverige i en debattartikel i dag.

Skribenterna representerar 76 000 industriarbetare. En av dem är Annika Lagerstedt (bilden), ordförande i IF Metalls avdelning i Sjuhärad med expedition i Borås. Hon har ett långt förflutet inom glasindustrin på bruket i Limmared.

Annika Lagerstedt säger att syftet med artikeln är att klargöra läget nu när avtalsrörelsen kommit igång på allvar. Och att visa på det orimliga i arbetsgivarnas motkrav.

– Det gäller att få folk att vakna till, säger hon. Vi industriarbetare finns faktiskt här.

– Det är nu vi verkligen måste få något. När annars? Vinstökningarna är rekordstora, industrin går som tåget och arbetslösheten sjunker.

I artikeln skriver ordförandena bland annat att höga vinster bör vara en garanti för rättvisa lönepåslag, trygga jobb och uthålliga investeringar. Men några sådana förhoppningar har inte uppfyllts av arbetsgivarsidan. Tvärtom:

”Det beskedet vi arbetare först möter är att de lågavlönade med 14 150 kronor i månaden inte ska ha något. I stället vill arbetsgivarna införa öppningsklausuler som kan innebära sänkta löner, urholkade villkor och otrygghet”, skriver ordförandena.

Läs hela artikeln i Göteborgs-Posten genom att klicka här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.