Industriarbetarnas tidning

”Skam den som ger sig”

8 mars, 2007

– Jag är positiv, trots att jag jobbar i en mansdominerad industri i ett mansdominerat fack. Det finns verkligen en vilja att ändra på saker och ting, säger Linda Bergström, fackligt aktiv på Volvo Personvagnar i Göteborg.

Linda Bergström (bilden) besökte Stockholm på kvinnodagen för att delta i ett seminarium arrangerat av IF Metall.

Hon berättar om jämställdhetsarbetet på monteringsfabriken i Torslanda. Nakenbilderna, som tidigare var ett problem, har ersatts av ”skämtsamma” e-mail med mer eller mindre avklädda kvinnor. Det händer att de skickas runt på fackets egna maillistor.

– Tidigare kunde jag protestera och få till svar att jag skulle plockas bort från maillistan. I dag kan det räcka med att visa fackets egen jämställdhetsplan där det står att vi kommit överens om att inte skicka ut mail med trakasserier eller kränkningar av olika slag.

Ett bra exempel på nyttan av jämställdhetsplaner, anser hon.

Linda Bergström och två andra kvinnor ingår i IF Metalls gruppstyrelse på monteringen i Torslanda. Tidigare var samtliga styrelsemedlemmar män.

– Jämställdhet är en stående punkt på dagordningen, säger hon. Förr kändes det ansträngt att ta upp något. I dag, när vi är fler kvinnor, är det lättare att diskutera saker som rollen som förtroendevald. Att vi till exempel ska vara goda förebilder och inte säga att kvinnor har svårare för teknik och att kvinnor inte kan göra si eller så.

Linda Bergström nämner en annan fråga som gruppstyrelsen jobbar med. Facket har haft flera diskussioner med företaget angående gravida kvinnor som vill bli omplacerade för att de inte orkar med sina arbetsuppgifter.

– Det går ofta trögt. Företaget säger att det är svårt att hitta en annan placering, trots att fabriken är väldigt stor.

En del av förklaringen är att personalens löner betalas via konton som är separata för varje avdelning. Omplaceras en kvinna tillfälligt till lagret eller någon förstation, blir det likafullt hennes ordinarie avdelning som får stå för kostnaden.

Det här vill facket ändra på så att lönerna betalas från ett centralt konto.

– Skam den som ger sig, säger Linda Bergström.

IF Metall har en jämställdhetspolicy för hela förbundet som bland annat säger att alla beslutande organ ska ha minst 30 procent kvinnor, något som stämmer med gruppstyrelsen på Torslanda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.