Industriarbetarnas tidning

Stål­arbetare vill rösta om avtalet

2 mars, 2007

Skrivet av

Två fackklubbar inom SSAB Tunnplåt vill att medlemmarna ska rösta om avtalet innan det tecknas. Detta för att sätta press på förhandlarna att inte sänka kraven.

– Vi har fått signaler om att det kan bli ett treårigt avtal och våra medlemmar har tydligt uttryckt att det är ett ettårigt avtal de vill ha. Dessutom tycker vi att de gemensamma kraven är för låga, säger Tomas Karlsson, vice ordförande på IF Metallklubben på SSAB Tunnplåt i Luleå.

Klubben beslutade att kräva medlemsomröstning på årsmötet tidigare
i veckan. Medlemmarna på SSAB
i Borlänge har tagit samma beslut och tillsammans har klubbarna tre tusen medlemmar. Hälften av stål- och metallavtalets 24 000 medlemmar måste stå bakom kravet för att det ska bli verklighet.

Men från klubben på Outokumpu i Degerfors får de inget stöd. Klubbordförande Bjarne Rasmussen tycker att medlemsomröstningar är fel ur ett demokratiskt perspektiv.

– Det är lite populism i ett sådant krav. Vi har bestämt en arbetsordning och måste lita på att de som vi har utsett som förhandlare gör det som de har fått i uppdrag att göra. Kommer de tillbaka med ett dåligt avtal säger avtalsrådet nej.

Tomas Karlsson på SSAB hoppas ändå att deras beslut ska sätta tryck på förhandlingarna. Och han tror inte att det skulle bli för krångligt när varje medlem ska säga sitt.

– Nej, medlemsomröstningar är vanligt i Norge, så varför inte här? Vi behöver en vecka så att medlemmarna hinner tycka till. Det skulle ge en styrka och en medlemsförankring i beslutet.

Läs Dagens Arbetes artikel om medlemsomröstningarna i Norge, i månadsmagasinet nummer 12/2006, sidorna 36–37.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.