Industriarbetarnas tidning

Svala reaktioner på gruvavtalet

29 mars, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Nyheten om det treåriga gruvavtalet har börjat sprida sig runt om i landets gruvor. Reaktionerna är blandade men en sak är de flesta överens om.
– Underjordstillägget är väldigt viktigt, det är en jävla tur att det kom med, säger klubbordförande Tomas Nilsson på LKAB i Malmberget.

Arbetarna i Zinkgruvan, utanför Askersund, är inte särskilt nöjda med avtalet.

– I det stora hela är alla besvikna över nivåerna och att det blev ett treårsavtal. Det är inte direkt några glada miner här, säger vice klubbordförande Kjell Hermansson.

– Jag tycker generellt att IF Metall lade sig alldeles för tidigt, de hade kunnat härda ut ett tag till. Nu får vi avvakta och se vad som sker i de lokala förhandlingarna.

I Garpenberg utanför Hedemora är gruvarbetarnas klubbordförande Curt Janohls varken nöjd eller missnöjd.

– Det ser väl bra ut. Vi får ju varken mer eller mindre än någon annan och det var väl ganska väntat. Skillnaden är ju skrivningarna om underjordstillägget.

– Vi får se hur det här kommer att påverka de lokala förhandlingarna, nu har vi ramarna.

Bo Karlsson, klubbordförande i Boliden, suckar.

– Det var en lägre nivå än vi hade velat ha men det var inte oväntat.

– Vi har haft underjordstillägget länge lokalt men det var bra att det kom in i det centrala avtalet. Tillägget här är 1 100 kronor i månaden, så det blir ingen höjning om vi ska följa det centrala. Vi får se hur det blir med de lokala avtalen.

Tomas Nilsson från LKAB i Malmberget är en av de som suttit med i gruvdelegationen. Han är mest missnöjd med hur förhandlingarna gått till.

– Opo kom in för tidigt. I går var första gången som det var verkliga förhandlingar och det är rent jävla bedrövligt att det ska dröja så länge.

Tomas Nilsson syftar på medlarna, de opartiska ordföranden (opo), och tycker att arbetsgivarna försökt smita undan förhandlingarna genom att ta in dem tidigt.

– Arbetsgivarna vill inte förhandla, de vill säga av sig sitt ansvar och det är verkligen dåligt från deras sida.

När det gäller själva avtalet är han inte fullt så missnöjd.

– Vi är så nöjda vi kan bli. Men riktigt nöjd blir man ju aldrig. Avtalspotten och avtalslängden har vi ju aldrig gillat men i de branschspecifika frågorna så fick vi ju med ett antal av de krav vi hade. Där är vi relativt nöjda.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen