Industriarbetarnas tidning

”Vi kommer att rösta nej”

19 mars, 2007

Skrivet av HARALD GATU och MARCUS JOHANSSON

Flera ledamöter i IF Metalls avtalsråd är tveksamma till nya avtalet, som godtogs i förra veckan.
– Vi fortsätter att tappa mot tjänstemännen. Med den fakta jag har i dag kommer jag att rösta nej, säger Olavi Tommola, ledamot i avtalsrådet.

På torsdag samlas IF Metalls avtalsråd i Stockholm. Då kan rådets ledamöter säga sitt om det ny avtal som fem förhandlingsdelegationer godtog i förra veckan.

– Utslaget i kronor så tappar vi mot tjänstemännen. Det kan jag inte förklara för medlemmarna. Nu har jag inte hört diskussionerna som förts i stål- och metalls förhandlingsdelegation men med den fakta jag har i dag kommer jag att rösta nej till avtalet, säger Olavi Tommolo, ledamot i avtalsrådet och klubbordförande på IF Metall Nyby i Torshälla.

Jan-Olov Carlsson, vice klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå och ledamot i avtalsrådet, kommer att göra likadant. Han känner trycket från drygt 2 000 medlemmar.

– Nu har jag inte läst alla detaljer i avtalet men förväntningarna på mig från medlemmarna är att jag röstar nej, säger han.

– Vi har haft diskussioner lokalt. Varför ge oss när vi inte ens prövat kampen? Alla ser att arbetsgivarna är nöjda när de står och flinar i tv.

Arne Löfving, Saab Microwave System, Göteborg är inte lika negativ:

– Det verkar som om vi rott i land en hel del av våra grundkrav och det är bra.

– Men jag är kritisk till hela processen. Varken vi eller motparten visar någonsin musklerna i lönefrågan. Den överlämnas i stället åt de opartiska ordförandena.

– Vi i facket tar samhällsansvar och lägger vårt bud nära den nivå ekonomerna rekommenderar. Motparten svarar med att lägga sig långt under. Sedan kommer medlarna och lägger den slutliga nivån mitt emellan.

– Någon sa: vore det inte lika bra att anställa de opartiska ordförandena så får de bestämma lönerna åt oss?

– Jag är inte kritisk mot industriavtalet i sig, men vi har självmant satt oss i den här sitsen. Och det är fel. Vi förhandlar inte om löner längre. De sätts av de opartiska ordförandena.

– Jag är också kritisk till att vissa frågor överlåts till arbetsgivaren och den anställde som övertidsnivåer och när det gäller vissa anställningar. Här är vi inne på en farlig väg. I frågor där den enskilde medlemmen verkligen kan behöva sitt fack har vi accepterat att stå vid sidan. Det är ingen bra utveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.