Industriarbetarnas tidning

Elanders ville sparka skyddsombud

3 april, 2007

Skrivet av AGNETA PERSSON

Efter 35 år på Elanders tryckeri varslades skyddsombudet Bertil och stängdes av med omedelbar verkan. Facket misstänker att arbetsgivaren vill göra sig av med en ”obekväm” person och går nu till Arbetsdomstolen.

Den 5 oktober förra året varslades Bertil om uppsägning av personliga skäl från sitt jobb på Elanders i Kungsbacka. Arbetsgivaren hävdade att Bertil hade gjort grova övertramp, inte varit samarbetsvillig samt ställt till oreda. Under uppsägningstiden skulle Bertil inte få sätta sin fot på arbetsplatsen. Exakt hur han gjort sig skyldig till anklagelserna har varken facket eller Bertil lyckats förstå.

– Jag blev väldigt förvånad och trodde det var ett missförstånd, säger Bertil. Jag trodde det skulle räta ut sig, men det har bara blivit värre.

När fack och arbetsgivare träffades vid förhandlingsbordet drog arbetsgivaren plötsligt tillbaks varslet. I stället skulle Bertil omplaceras. Han fick själv välja: jobba på binderiet eller laga pall. Bertil, som sedan många år jobbat med prepress, vägrade och ser omplaceringen som ett försök att få honom att säga upp sig själv.

– De vet att jag inte är intresserad av något av jobben, säger han. Det är bara ett spel för gallerierna.

Både Bertil och facket misstänker att arbetsgivaren vill göra sig av med Bertil eftersom han vågar säga vad han tycker och är i och med det ”obekväm”.

– Det här är helt unikt, säger fackklubbens ordförande Göran Olsson. Jag har jobbat fackligt här sedan 1995 och har aldrig varit med om något liknande. Jag tror att företaget har svårt att hantera hans kompetens. Som skyddsombud och fackligt kontaktombud ingår det i hans uppgifter att ha åsikter!

Bertil mår i dag mycket dåligt av det som hänt och är sjukskriven sedan december.

– Jag kan inte smälta detta, säger han. Det fanns inte i min vildaste fantasi! Jag är 62 år, jag har tre år kvar till pension. Det är obegripligt.

Enligt facket har arbetsgivaren gjort sig skyldig på fyra punkter: denne har försökt provocera Bertil att säga upp sig själv samt brutit mot förtroendemannalagen i och med att Bertil inte tillåtits att sköta sitt fackliga uppdrag. Arbetsgivaren har dessutom enligt facket gjort sig skyldig till en felaktig omplacering och felaktig avstängning. Avstängningar får i princip bara förekomma vid hot och våld.

Nu tänker facket stämma arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.

Företagets vd och ägare Leif Axelsson vill inte kommentera händelsen till Dagens Arbete.

– Att föra en diskussion om en enskild person i massmedia anser jag är totalt fel, säger han.

Bertil heter i verkligheten något annat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.