Industriarbetarnas tidning

Förre metallbasen smider tankar

17 april, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Göran Johnsson (bilden), före detta ordförande för Metall, blir ny styrelseordförande i Arbetarrörelsens Tankesmedja.

Trots att Göran Johnsson gick i pension 2005 har han inte blivit mindre aktiv. Han är ledamot i ett flertal styrelser, bland annat Swedbank, Sveriges Television och fjärde AP-fonden. Nu har han också tackat ja till uppdraget som ordförande för Arbetarrörelsens Tankesmedja.

– Jag har en del annat att göra men de har sagt att det är just därför de vill ha mig. De vill ha en person med många bottnar, säger Göran Johnsson.

Tankesmedjans främsta uppgift är att driva en facklig politisk debatt i och utanför arbetarrörelsen.

Andra nya namn i styrelsen är till exempel Lena Sommestad, före detta miljöminister, och Peter Hultqvist, ordförande i Dalarnas socialdemokratiska partidistrikt.

– Jag känner inte alla men jag är alldeles säker på att det kommer att bli jättekul. Jag hoppas verkligen att vi inte tycker lika allihopa, säger Göran Johnsson.

De fem huvudfrågor smedjan kommer att arbeta med mer långsiktigt är arbetsmarknad, skola, klimat och miljö, skatter och ett europaprojekt för folkbildning.

Med debattartiklar, föreläsningar och publikationer vill de nå ut med sina åsikter till både opposition och regering.

Tankesmedjan bildades 2006. Det är en ideell förening som ägs av LO, Socialdemokraterna och ABF. Tidigare har verksamheten letts av en interimstyrelse med Håkan Juholt som ordförande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.