Industriarbetarnas tidning

Grafiker nominerade för eget IT-system

16 april, 2007

Skrivet av SUSANNA BERGSTRÖM

På Smurfit Kappa i Eslöv utvecklar produktionspersonalen själva sitt IT-system. De är så nöjda att de nominerat det till Användarnas IT-pris 2007.

På fabriken i Eslöv tillverkar man kartonger. I slutet av 1990-talet fanns det inget datorsystem som passade grafikernas arbetssätt. Då började man utveckla sitt eget IT-system. I november 2001 började det användas. Sedan dess har det uppdaterats otaliga gånger.

– Nu är det nästintill perfekt. Vill man förbättra någonting så ringer man IT-avdelningen så fixar de den tekniska lösningen, säger klubbordföranden Rolf Lindgren.

Systemet är lättöverskådligt. All information läggs in så att man kan se vilken färg, vilket material och i vilken maskin produkten ska tillverkas.

– Gräsrotsmänniskorna kan själva påverka. Produktionspersonalen tycker bättre om systemet än cheferna, det är ett bra betyg.

Rolf beskriver systemet som levande med sina kontinuerliga uppdateringar. Det följer hela produktionskedjan. Från offert till färdig produkt.

I år har 14 IT-system nominerats till Användarnas IT-pris. Och det är bara användarna, de som arbetar med systemen, som får nominera.

Priset delas ut av användarrörelsen UsersAward som både LO och TCO står bakom. Det finns till för att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatser. Ett bra IT-system, som kan påverkas och utvecklas av användarna själva leder till bättre organisation. Vilket ökar effektiviteten och lönar företaget.

Vinnaren utses den 30:e maj och får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor som går till de anställda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.