Industriarbetarnas tidning

Grafikerna påverkas inte av lagändring

12 april, 2007

Skrivet av ELISABET HOFF

Att arbetsgivarna genom en lagändring får vidgade ramar för visstidsanställningar påverkar inte alla delar av industrin. I flera avtal finns egna regler.

Grafikerna är ett av de förbund som redan för flera år sedan avtalat bort lagen om visstidsanställningar. Enligt det största avtalet, som rör civiltryckerier och förpackningsområdet, får man ha visstidsanställda i högst tolv månader under en period på två år innan anställningen övergår i fast tjänst.

Den nya lagen, som gäller från halvårsskiftet, gör det möjligt att visstidsanställa i upp till 24 månader under en femårsperiod.

Det grafiska avtalet ger dessutom den visstidsanställde företrädesrätt till en eventuellt ny visstidsperiod.

Enligt Grafiska förbundets vice ordförande Tommy Andersson var det inte svårt att få igenom detta avtalskrav då det begav sig.

– Det var någon gång runt sekelskiftet och anledningen var att det hade blivit så många olika typer av tidsbestämda anställningar som man kunde hoppa mellan, säger Tommy Andersson.

Under åren som gått har arbetsgivarparten inte klagat på avtalet. I pågående avtalsrörelse vill man dock utöka tidsgränsen till 24 månader, helt i linje med den nya lagparagrafen.

Enligt regeringen ska lagändringen göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden. Tommy Andersson har en annan åsikt:

– Det kommer bara att underlätta för arbetsgivarna att få folk när de har behov. Detta är ett sätt att öka flexibiliteten, inte underlätta för folk att få jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.