Industriarbetarnas tidning

Inget avtal för trävaruhandel

25 april, 2007

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Förhandlingarna om trävaruhandelsavtalet har avbrutits innan de ens startat. Motparten, Svensk Handel, meddelar att de fått förhållningsorder från Svenskt Näringsliv att nytt avtal får tecknas tidigast den 15 maj.

Anställda på brädgårdar organiseras dels av Skogs- och Träfacket, dels av Handels, beroende på vilken försäljning de sysslar med. Handels skrev på sitt huvudavtal med Svensk Handel trots protester från arbetsgivarnas huvudorganisation Svenskt Näringsliv. Förbudet mot att teckna nytt avtal, får ses som en spark på smalbenen av Svenskt Näringsliv, riktat mot Svensk Handel. Resultatet blir att Skogs- och Träfackets medlemmar oförskyllt hamnar i en konflikt mellan två arbetsgivarparter.

– Vi är förvånade och upprörda, säger Skogs- och Träfackets avtalssekreterare P-O Sjöö. Förbundsstyrelsen överväger att varsla om konflikt för att få igång förhandlingarna.

Kjell Ericsson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.