Industriarbetarnas tidning

Kolla in folkhemmets prylar!

13 april, 2007

Skrivet av SUSANNA BERGSTRÖM

Dansa i discobåset till hits från fem decennier. Kolla in prylarna på det löpande bandet från samma tid. Låt dig förundras, förfäras och beröras på utställningen Industriland – när Sverige blev modernt.

På lördag slår Arbetets museum i Norrköping upp portarna för sin största satsning hittills. En utställning som speglar Sveriges utveckling mellan 1930 och 1980. Det var viktiga år för Sverige då miljonprogrammets bostäder byggdes, konsumtionen ökade starkt och idén om folkhemmet slog rot.

På utställningen kan man höra Per Albin Hanssons folkhemstal. Eller lyssna till Inga-Barbros berättelse om hur hon tvångssteriliserades för att hennes gener inte skulle få föras vidare.

På det löpande bandet åker 200 föremål runt, insamlade från allmänheten. Hårtorkar, skor, glasögon och serviser. Allt sorterat efter årtal.

– Vi har försökt hårdra tiden. På ett sätt blir det en slags karikatyr, men samtidigt blir bilden sannare än när allt pågick eftersom vi låtit så många röster komma till tals, säger Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent.

Både de stora politikerna och den lilla människan får plats på Arbetets museum.

Utställningen vänder sig främst till unga människor. Ann-Sofie Axelsson beskriver den som en historielektion som gör en glatt överraskad.

– Vi vill visa minst två sidor av samma mynt.

Hinner du inte dit i morgon så var lugn. Utställningen finns kvar i fem år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.