Industriarbetarnas tidning

LO vill bli blåslampa på polis

27 april, 2007

LO vill att facket ska trycka hårdare på polis och Arbetsmiljöverket när arbetsolyckor har inträffat. Det är årets tema för Worker´s Memorial Day.

– Vi ska bli en blåslampa på myndigheterna, säger Elmer Holmberg, IF Metall.

I morgon, den 28 april är Worker´s Memorial Day, den internationella minnesdagen för de som skadats eller omkommit i jobbet. LO har i år valt att uppmärksamma dagen genom att satsa på att facket ska bli mer aktivt när en olycka har hänt. Det är oerhört viktigt i det förebyggande arbetsmiljöarbetet att olyckor verkligen utreds ordentligt och de skyldiga ställs till svars, anser LO.

– Det händer så många olyckor därför att arbetsmiljön är usel. Därför är det skräp att det blir så få fällande domar för arbetsmiljöbrott, säger Elmer Holmberg.

Han är en av författarna till broschyren ”Skarpt läge”. Den har diskuterats på konferenser runt om i landet, med sammanlagt runt 800 skyddsombud från hela landet.

Christina Järnstedt på LO har deltagit i alla konferenserna:

– Det märks att dessa diskussioner behövs, om inte annat som internt stöd. Tyvärr är det så att det blir allt tystare på arbetsplatserna. Det är många som har påtalat att det blir tuffare för de förtroendevalda, man vågar ibland inte säga till.

– Många önskar att man kunde få bättre stöd från Arbetsmiljöverket, men samtidigt är ju alla medvetna om att där i stället ska skäras ned. Därför är det viktigt att vi själva förbättrar våra kunskaper och samarbetar bättre.

– Dels så att arbetsmiljöfrågorna inte bara blir en angelägenhet för skyddsombuden. Dels så att samarbetet ökar mellan de fackliga organisationerna, eftersom det ju blir allt vanligare med flera fack på varje arbetsplats.

Worker´s Memorial Day har tillkommit för att få större uppmärksamhet på arbetsolyckorna runt om i världen. Det behövs verkligen, understryker Ulla Lindqvist, LO:s andre ordförande:

– Tyvärr uppmärksammas alla som skadas och dör i arbetet så sällan. Jag syftar både på medier och den politiska debatten. Arbetsmiljön är ju nästan död som politisk fråga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.