Industriarbetarnas tidning

Många arbetare stöder Le Pen

24 april, 2007

Skrivet av ANNA TRENNING-HIMMELSBACH

Extremhögern har fortfarande ett starkt stöd bland industriarbetarna i Frankrike. Det beror på uppgivenhet och missriktad ilska, säger deras fackliga företrädare.

– Åh ja. Jag känner folk som röstar på extremhögern. Men det handlar mer om en känsla av att makthavarna inte bryr sig, än om att arbetare är rasister, säger Christophe Thomas i fackförbundet CFDT:s textilfederation.

Förra gången det var presidentval i Frankrike fick extremhögerns ledare Jean-Marie Le Pen fler röster än socialistpartiets kandidat. Den här gången fick han ”bara” 10 procent och nu står slutstriden mellan högerledaren Nicolas Sarkozy och socialisten Ségolène Royal.

Men enkäterna visar att arbetarklassen fortsätter att stödja extremhögern i hög grad. En fjärdedel av arbetarna röstade på Le Pen och han är därmed den kandidat, som får flest arbetarröster.

Christophe Thomas bor i Vogeserna i nordöstra Frankrike, som länge har varit ett centrum för textilindustrin:

– Varje år försvinner 1500 jobb inom branschen här i regionen. Den normala livscykel där man började jobba, skaffade familj, uppfostrade sina barn, byggde ett litet hus, har brutits. Många upplever att de står vid vägens ände. Det är lätt att tro på Le Pens argument om att allt skulle bli bättre om vi stängde gränserna. Även om det inte är sant, säger han.

Fackförbunden tar inte ställning för något politiskt parti i valet, men däremot tar de öppet avstånd från extremhögern. Den Nationella Frontens lösning på alla problem är färre invandrare, vilket står i total motsatsställning till fackens värderingar.

– Ett problem idag är att en stor del av arbetarklassen faktiskt har lagt ner kampen för bättre villkor och har blivit passiv. Ilskan är missriktad. Istället för att ställa krav på arbetsgivarna vänder man sig mot det som är främmande, det vill säga invandrarna, säger Didier Gossard i fackförbundet CGT:s kemifederation i nordöstra Frankrike.

Både Didier Gossard och Christophe Thomas är samtidigt kritiska till Nicolas Sarkozy, som de hävdar har tagit över flera av Jean-Marie Le Pens valfrågor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.