Industriarbetarnas tidning

Nytt kalkbrott ska rädda Gotlandsjobb

10 april, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Ge oss tillstånd till ett nytt kalkbrott. Det kräver företagen och facken på Gotland. Snart är kalken slut i de befintliga brotten och då hotas flera hundra jobb.
Men naturvårdsverket säger nej.

– 480 jobb försvinner om de lägger ner all kalkindustri på norra Gotland. Sedan tillkommer entreprenörer och vikarier på varje ställe, säger Tony Johansson, IF Metalls klubbordförande på Nordkalk.

Stenen i kalkbrottet på norra Gotland kommer att ta slut under de närmaste åren. Därför vill företaget Nordkalk påbörja en ny täkt som skulle räcka ytterligare 25-30 år.

Mot sig i frågan har företaget både Naturvårdsverket, länsstyrelsen, miljö- och hälsoskyddsnämnden och ett antal ideella föreningar. Trots att frågan diskuterats i flera år har Nordkalk inga planer på att ge upp. Istället vänder de sig, tillsammans med Cementa AB, till regeringen och ber näringsminister Maud Olofsson komma på ett besök.

Ett nytt brott skulle rädda de 130 fasta jobb som försvinner om Nordkalk inte kan fortsätta sin verksamhet. Samma sak hotar Gotlands två andra kalkbrott, Svenska Mineral AB (SMA) och Cementa AB.

Kalk används bland annat inom den svenska stålindustrin men också till rening av dricksvatten och för att återställa pH-balansen i försurade marker.

I Sverige finns den här kalkstenen bara på Gotland. Det är därför den är så unik.

Men Naturvårdsverket ställer sig frågande till att det här skulle vara den enda lösningen.

– Sysselsättningen är en knivig fråga. Men vi har förstått att det finns andra kalkfynd med något sämre kvalitet med sten som går att använda, säger Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

För Naturvårdsverket är miljön viktigast. Området ligger nära både naturreservat och en vattentäkt. De oroar sig för följderna av ett nytt kalkbrott.

– Det som händer är att naturvärdena går helt förlorade i det här området och det kan också kan bli störningar för omgivande natur, säger Björn Risinger.

Ärendet väntar just på huvudförhandling i Miljödomstolen.

När och om Maud Olofsson skulle kunna komma har Nordkalk ännu inte fått besked om.

Men vi hoppas på ett regeringsbeslut och tror att Maud kan hjälpa till. Vi vill ju fortsätta leva och verka här på Gotland, säger Tony Johansson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen