Industriarbetarnas tidning

Tusentals lämnar industrins a-kassor

23 april, 2007

Skrivet av SOFIA LINDROTH

Över 10 000 personer har lämnat IF Metall, Pappers och Grafikernas a-kassor sedan avgiftshöjningen i januari. Den vanligaste anledningen är att det blivit för dyrt att vara med.

7 262 personer lämnat IF Metalls a-kassa. Runt 4 000 av dem har gjort det på egen begäran medan resten valt att inte betala avgiften längre. Den som inte betalar avgiften på två månader anses automatiskt ha utträtt ur kassan.

Det är betydligt fler än vanligt som gått ur, men fortfarande är 349 766 medlemmar kvar.

Åke Ljunggren, kassaföreståndare, är orolig över medlemmarnas beslut.

– Ibland har vi en övertro till att det ska ordna sig. Men det är mer dramatiskt än de flesta tänker på. Om du bli arbetslös och inte har någon försäkring så får du ingenting, säger han.

Pappers visar också en stor minskning. Inger Good som är kassaföreståndare gissar att det rör sig om ungefär 3 000, inräknat de som slutat betala. Det är nästan dubbelt så många som lämnade a-kassan under hela förra året.

– Det har blivit så mycket dyrare och det är många som anser sig defenitivt inte ha råd, säger hon.

Statistiken för Grafikerna är osäker men det råder ingen tvekan om att fler än vanligt valt att gå ur. Redan när beskedet om höjningen kom hörde många av sig och begärde utträde, till mitten av februari var det 250 personer. Nu när också de som slutat betala räknas in har siffran stigit betydligt.

– Jag gissar att det är ett par tusen som försvunnit sedan höjningen, säger Torbjörn Öhrnell, som är kassaföreståndare.

Anledningen till höjningen av a-kasseavgiften är att regeringen införde ”förhöjd finansieringsavgift” för a-kassorna. Avgiften infördes vid årsskiftet och ska finansiera skattesänkningar i budgeten. Höjningen ligger på över 200 kronor för de tre förbunden.

Eftersom alla a-kassor har krav på sig från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, att få in finansieringsavgiften kommer alla som valt att gå ur genom att inte betala få en påminnelse från a-kassan.

Alternativet är att de andra medlemmarna får betala. Frågan är hur långt vi är tvungna att gå för att få in pengarna, säger Åke Ljunggren.

Texten är korrigerad 26/4 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.